Antioxidant en natuurlijke bloedverdunner

20 januari 2023

medibib-week4-vitame
Wat verstaan we onder vitamine E?
 
Vitamine E is eigenlijk een verzamelnaam voor 8 verwante vitamine E-achtige stoffen die samen het vitamine E-complex vormen:
  • 4 tocoferolen: alfa-, bèta-, gamma- en deltatocoferol
  • 4 tocotriënolen: alfa-, bèta-, gamma- en deltatocotriënol
Net zoals vitamine A, D en K is vitamine E een vetoplosbare vitamine die kan worden opgeslagen in het lichaam.
De actiefste vorm van vitamine E als antioxidant is het natuurlijke isomeer alfa-tocoferol dat van nature het meest aanwezig is in de voeding.
Vitamine E speelt een rol in verschillende biologische processen zoals de stabiliteit van de celmembranen en de plaatjesaggregatie, maar komt ook tussen als cofactor in verschillende enzymatische reacties en in de regulatie van de genen onder meer met betrekking tot ontstekingsreacties.
Vitamine E remt de verouderingsprocessen, ondersteunt de stofwisseling, is van belang voor de vruchtbaarheid en ondersteunt de gezondheid van het hart en de bloedvaten, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de botten, de spieren, de lever, de huid, het haar en de ogen.
 
Bronnen van vitamine E
Aangezien vitamine E in vele voedingsmiddelen zit, zullen we in onze streken niet snel een tekort opdoen. Vitamine E zit voornamelijk in plantaardige voeding, niet zozeer in dierlijke voeding.
Voorbeelden zijn plantaardige oliën zoals tarwekiemolie, sojaolie, maïsolie, olijfolie en koolzaadolie, maar ook noten en zaden zoals zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten, amandelen, paranoten, pistachenoten. Daarnaast vind je ook vitamine E in vette vis, eieren, volkorengranen, garnalen, groenten zoals spinazie, en fruit.

De heilzame functies van vitamine E
  • Antioxidante werking
    De belangrijkste functie van vitamine E is eigenlijk terug te voeren op de bescherming van vetzuren en vetoplosbare stoffen tegen vernietiging door zuurstof (oxidatie) en andere gifstoffen zoals zware metalen en sommige medicijnen. Met vetoplosbare stoffen bedoelen we vitamine A, carotenoïden, geslachts- en bijnierhormonen. En omdat deze zich zowat overal in het lichaam bevinden (celmembranen en bindweefsel) heeft een tekort aan vitamine E verregaande gevolgen. Vooral D-alfa-tocoferol stabiliseert de celmembranen en remt zo het celverouderingsproces.
     
  • Bescherming cardiovasculair systeem
    Door zijn bloedverdunnende werking gaat vitamine E de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen en verbetert de bloedcirculatie. Vitamine E remt de oxidatie van LDL-cholesterol, versterkt de capillairwanden en remt de kalkafzetting (atherosclerotische plaques). Vitamine E speelt ook een rol in de vorming en de bescherming van de rode bloedlichaampjes tegen toxines in het bloed.
     
  • Energieproductie en celademhaling
    Vitamine E voorziet de organen en de spieren – ook het hart uiteraard – van zuurstof zodat het uithoudingsvermogen verbetert. Vitamine E is dus essentieel voor de energieproductie en bijgevolg voor de celademhaling.
     
  • Vruchtbaarheid
    Toen in 1922 ontdekt werd dat ratten die geen vitamine E kregen onvruchtbaar werden, werd aan deze vitamine de Griekse naam tocoferol gegeven wat eigenlijk ‘nakomelingen dragen’ betekent. Tocoferol bevordert de beweeglijkheid van inactieve zaadcellen en heeft een positieve invloed op de innesteling van de eicel in de baarmoederwand.
     
  • Neurologische functie
    Vitamine E speelt een belangrijke rol in de overbrenging van zenuwimpulsen.
 
Indicaties om extra vitamine E te nemen
Hoewel er in een gezonde en gevarieerde voeding voldoende vitamine E aanwezig is voor onze gezondheid, kunnen bepaalde situaties en aandoeningen een aanwijzing zijn om extra vitamine E te gebruiken:
  • Verhoogde behoefte aan vitamine E bij malabsorptie van vetten door o.a. de taaislijmziekte (mucoviscidose), galstuwing (cholestase), glutenintolerantie (coeliakie), duursporten en metabool syndroom.
  • Remming veroudering, verbetering levenskwaliteit bij ouderen
  • Cardiovasculaire aandoeningen door aderverkalking (atherosclerose), bloedklonters (trombose), circulatiestoornissen, spataderen, te hoge cholesterol (hypercholesterolemie), hoge bloeddruk (hypertensie), …
  • Leveraandoeningen zoals niet-alcoholische leververvetting, ontsteking vette lever (steatohepatitis), hepatitis B, hepatitis C, acuut leverfalen
  • Bij aanvang van leeftijdsgerelateerde netvliesveroudering (maculadegeneratie) en preventie van cataract
  • Wondgenezing: littekenvorming, brandwonden, atopische huidklachten
  • Gewrichtsaandoeningen zoals osteoartritis en reumatoïde artritis
  • Preventie van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, ALS (amyotrofische lateraalsclerose)
  • Hormonale disbalans bij de vrouw zoals cyclische pijnlijke borsten (mastalgie), PMS, menstruatiepijn (dysmenorroe), PCOS (polycysteus ovarium syndroom), overgangsklachten…
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Diabetes type 1 en 2 en diabetescomplicaties. Veel diabetici hebben een vitamine E-tekort
  • COPD
  • Preventie van osteoporose
  • Spierdegeneratie (sarcopenie)
  • Chronisch nierfalen, hemodialyse
  • Fibromyalgie
     
Hoeveel vitamine E hebben we dagelijks nodig?
Omdat de nodige hoeveelheid vitamine E sterk afhankelijk is van bepaalde ziekten die oxidatieve stress veroorzaken, het rookgedrag en het genetisch patroon van elk individu, is het niet mogelijk om een ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) te bepalen die overeenkomt met de gemiddelde behoefte van de bevolking. Steunend op een gemiddelde inname van alfa-tocoferol via de voeding van de Europese bevolking in goede gezondheid stelt de EFSA een referentie-inname voor van 13 mg/dag voor mannen en 11 mg/dag voor vrouwen. In onderstaande tabel vind je de RI, aanbevolen door de Belgische Hoge Gezondheidsraad. 
De EFSA ziet geen reden om de inname te verhogen tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode.
Een voedingssupplement met vitamine E? Kies voor kwaliteit!
 
De meeste vitamine E-supplementen die in Nederland en België verkocht worden bestaan voornamelijk uit alfa-tocoferol-vormen, te koop in capsules of in druppelvorm.
 
Heb je extra vitamine E nodig, kies dan een supplement met alle 8 vitamine E-verbindingen. Elke vitamine E-verbinding heeft zijn eigen, unieke eigenschappen en samen versterken ze elkaars werking (synergie). Net zoals het geval is met de vitaminen van het B-complex verlaagt een eenzijdige suppletie met een van de vitaminen van het E-complex de  concentratie van de andere verbindingen zodat het lichaam minder geniet van de gezondheidseffecten van het volledige vitamine E-complex.
 
Kies voor een natuurlijke vitamine E (RRR-stereo-isomeer). Een belangrijk deel van de synthetische vorm is niet bioactief en bijgevolg meer belastend voor het lichaam. De natuurlijke variant daarentegen wordt beter opgenomen door het lichaam en is effectiever.  
 
Nevenwerkingen
Tot voor kort was men in de veronderstelling dat Vitamine E een zeer grote veiligheidsmarge heeft. Op basis van verschillende dubbelblind gecontroleerde studies werden megadoseringen tot 3000 mg nog als veilig beschouwd. Recente interventiestudies (SELECT studie) hebben echter gewezen op het toenemende risico van sommige ziekten. Zo kan een langdurige te hoge inname van vitamine E het stollingsmechanisme van het bloed wijzigen wat betekent dat een verminderde plaatjesaggregatie en een verminderde vitamine K-werking kan leiden tot bloedingen.
Verder dient erop gewezen te worden dat eens een antioxidantia een bepaalde concentratie overschreden heeft, ze haar beschermende werking kan verliezen en zelfs oxidatiefenomenen in de hand kan werken.
 
Maximaal Toelaatbare Innames (ITM)
Rekening houdend met de resultaten van de SELECT studie naar de invloed van vitamine E op de bloedstolling heeft de Hoge Gezondheidsraad Maximaal Toelaatbare Innames (ITM) voorgesteld zoals weergegeven in onderstaande tabel.
 
Interacties
  • Hoge doseringen vitamine E kunnen de werking van bloedverdunnende medicijnen (anticoagulantia) versterken.
  • Cholesterolverlagende medicijnen zoals statines verlagen de vitamine E-status in bloed en weefsels, wat mogelijks een rol kan spelen in de statine-geïnduceerde spierpijn en spierzwakte (myopathie).
  • Anorganische ijzersupplementen blijken vitamine E volledig af te breken.
  • Ook andere interacties met reguliere medicijnen of natuurlijke geneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor steeds een deskundige gezondheidsprofessional.
Contra-indicaties
  • Vitamine E wordt niet aangeraden bij mensen die er overgevoelig aan zijn.
  • Afgezien van vitamine E in een gewone of zwangerschapsmulti is het niet aangewezen om extra vitamine E te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, vooral als deze niet in complexvorm aangeboden wordt.
 
Synergisme
  • De werking van vitamine E wordt versterkt door vitamine C en glutathion. Daarom spreekt met over een synergetische werking als je vitamine E samen zou gebruiken met vitamine C en NAC.
  • Om een optimale voorziening van synergistische nutriënten te waarborgen, raden we je aan om naast vitamine E een goede multi te gebruiken als basissuppletie.
 
Geraak je er niet aan uit, twijfel je aan de dosering of heb je andere vragen, aarzel niet om je arts of gezondheidsprofessional te raadplegen.