Bachbloesems voor je emotionele welzijn

3 november 2023

medibib-week44-bachbloesems-socials

Bachbloesems en het emotionele welzijn 

In de hectische en veeleisende wereld van vandaag streven velen van ons naar een gevoel van innerlijke rust en emotioneel evenwicht. Terwijl de moderne geneeskunde voortdurend evolueert, hebben complementaire benaderingen van gezondheid en welzijn ook aan populariteit gewonnen. Een van deze benaderingen is het gebruik van Bachbloesems, een natuurlijke en holistische methode die gericht is op het bevorderen van emotioneel welzijn. In dit artikel duiken we dieper in op wat Bachbloesems zijn, hoe ze werken en hoe ze een waardevolle aanvulling kunnen vormen op ons streven naar harmonie en balans.

 

Wat zijn Bachbloesems?


Bachbloesems zijn vloeibare extracten of tincturen die verkregen worden van specifieke bloemen, planten en bomen. Ze worden gebruikt als natuurlijke remedies om emotionele en mentale disbalansen in ons leven aan te pakken. Bachbloesems lijken positief te kunnen inwerken op storende emoties en gemoedstoestanden zoals angst, twijfel, schuldgevoel, verontrusting, neerslachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen, onverwerkt verdriet, verbittering, bezorgdheid, stress, piekeren, ongeduld, enz.



Wat is de essentie van Bachbloesems?


Bachbloesems, ook wel Bach remedies genoemd, werken niet op lichamelijke ziektesymptomen, maar helpen om negatieve emoties om te buigen in hun positieve pool. Zo zal iemand met een minderwaardigheidsgevoel bij het innemen van specifieke Bachbloesems weer in zichzelf geloven en met meer zelfvertrouwen er weer tegenaan kunnen. Bachbloesmens hebben niet als doel om negatieve emoties te onderdrukken maar om ze om te buigen naar hun harmonischere positieve pool zoals bijvoorbeeld van gebrek aan zelfvertrouwen naar meer zelfzekerheid of van ongeduld naar kalmte, rust en sereniteit.
Het is hierbij zeer belangrijk om te weten dat Bachbloesems geen emoties gaan verdringen noch het karakter van iemand gaan veranderen. Bachbloesems helpen enkel om je gemoedstoestand weer in harmonie te brengen.
Op die manier kunnen Bachbloesemremedies een interessante ondersteuning bieden bij relatietherapie, emotionele problemen bij kinderen, tijdens het doormaken van een moeilijk ziekteproces, moeilijkheden op het werk of op school, een echtscheiding, de verwerking van een verlies, enz. Daarnaast kunnen Bachbloesems ook preventief ingezet worden.  


Van waar komt de naam Bachbloesems?


Bachbloesems zijn genoemd naar hun bedenker Dr. Edward Bach (1886 – 1936), een Britse arts, bacterioloog, immunoloog en homeopaat die heel sterk geloofde dat negatieve emoties zoals angst, stress, onzekerheid en neerslachtigheid een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Zijn filosofie “Zo lang de ziel, het lichaam en de geest in harmonie zijn, zijn we immuun voor ziekte”, was zijn tijd erg ver vooruit.
Dr. Bach heeft de laatste 10 haar van zijn leven gewijd aan de verkenning en bestudering van de 38 vormen van gedrag en emoties, die hij identificeerde als de belangrijkste oorzaken van ons lijden. Reeds meer dan 70 jaar hebben deze bloesems hun deugdelijkheid bewezen bij diverse emotionele problemen bij zowel volwassenen als kinderen.

 


38 Bachbloesemremedies


In de natuur vond Dr. Bach 38 verschillende bloesems, die de 38 verschillende emoties gunstig beïnvloeden, door ons diep in ons wezen het corresponderende evenwicht te laten ervaren. Interessant om weten is dat Dr. Bach zijn 38 eenvoudige tincturen heeft kunnen verdelen in 7 groepen van emoties:  

I     Angst
Rock Rose (zonneroosje), Mimulus (maskerbloem), Cherry Plum (kerspruim), Aspen (ratelpopulier) en Red Chestnut (rode paardenkastanje)

II    Onzekerheid
Cerato (loodkruid), Scleranthus (hardbloem), Gentian (gentiaan), Gorse (gaspeldoorn), Hornbeam (haagbeuk) en Wild Oat (ruwe dravik)

III  Onvoldoende interesse in het hier en nu
Clematis (bosrank), Wild Rose (hondsroos), Olive (olijf), White Chestnut (witte paardenkastanje), Mustard (herik) en Chestnut Bud (paardenkastanjeknop)

IV  Eenzaamheid
Water Violet (waterviolier), Impatiens (reuzenbalsemien) en Heather (struikheide)

V    Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën (van anderen)
Agrimony (agrimonie), Centaury (duizendguldenkruid), Walnut (walnoot) en Holly (hulst)

VI  Moedeloosheid en wanhoop
Larch (lariks), Pine (Grove den), Elm (veldiep), Sweet Chestnut (Tamme kastanje), Star of Bethlehem (Vogelmelk), Willow (wilg), Oak (zomereik) en Crab Apple (Appel)

VII Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen
Chicory (cichorei), Vervain (ijzerhard), Vine (wijnrank), Beech (beuk) en Rock Water (bronwater)

In een volgend artikel leggen we uit hoe elk van deze 38 remedies kunnen inwerken op je gemoedstoestand en negatieve emoties.

 

Bachbloesemcombinaties voor een totale aanpak


Om een bepaald probleem te kunnen aanpakken wordt vaak gewerkt met een combinatie van Bachbloesems. Het kiezen van de juiste Bachbloesemcombinaties om een totaal probleem te benaderen, vereist een goed begrip van de specifieke emoties en gemoedstoestanden die je wilt aanpakken. Een goede Bachbloesemtherapeut is daarbij van essentieel belang. Na een uitgebreid vraaggesprek zal de therapeut een uitgekiende Bachbloesemmix voorschrijven of zelf samenstellen. Voor een aantal veel voorkomende problemen bestaan bij je natuurapotheek ook diverse standaardmixen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van combinaties die gericht zijn op specifieke aspecten van het emotioneel welzijn:
  • Algemene stress en angst: Rescue Remedy, ratelpopulier, zonneroosje en witte paardenkastanje
  • Neerslachtigheid en ontmoediging: gaspeldoorn, herik, tamme kastanje en wilg
  • Overmatige zorgen en piekeren: rode paardenkastanje, veldiep, kamperfoelie en hardbloem
  • Concentratieproblemen: witte paardenkastanje, hardbloem, reuzenbalsemien, knop van paardenkastanje en bosrank
  • Slaapproblemen: vogelmelk, zonneroosje, reuzenbalsemien, kerspruim, bosrank en witte paardenkastanje
  • Ondersteuning bij het stoppen met roken: agrimonie, knop van de paardenkastanje, duizendguldenkruid, reuzenbalsemien, walnoot, veldiep en kerspruim
  • Ondersteuning bij het afvallen zoals zelfbeheersing en doorzettingsvermogen: knop van de paardenkastanje, appel, gentiaan, haagbeuk, reuzenbalsemien en walnoot


Rescue Remedy

Naast de 38 specifieke bloesemremedies ontwikkelde Dr. Bach de Rescue Remedy die voor sommige beter gekend is dan de individuele remedies. De Rescue Remedy dankt haar populariteit aan het feit dat ze snel herstel brengt wanneer een ingrijpende emotionele gebeurtenis je uit je evenwicht heeft gebracht. De Rescue Remedy kan door iedereen en in iedere levenssituatie gebruikt worden die als kritiek, spannend of stressvol ervaren wordt. De Rescue Remedy is een Bachbloesemcombinatie bestaande uit: zonneroosje tegen paniek, reuzenbalsemien tegen ongeduld en irritatie, bosrank om de helderheid van geest te ondersteunen, vogelmelk tegen de schok en de schrik en kerspruim om kalm te blijven in momenten van radeloosheid.

Rescue Remedy kan je dagelijks helpen in situaties zoals:  

  • Een examen doen of een rijbewijs halen
  • De terugslag van een stormachtige discussie
  • Nervositeit voor je trouwdag
  • Voordat je naar de tandarts gaat
  • Als je bepaalde opdrachten moet uitvoeren onder tijdsdruk
  • Voor een sollicitatiegesprek
  • Tijdens een rouwproces
  • Als je het woord moet nemen tijdens een belangrijke vergadering
  • Als je lijdt aan vliegangst
  • Na het ontvangen van slecht nieuws
  • Als je vastzit in de file

 

Rescue Cream

Rescue is ook beschikbaar in zalfvorm. De Rescue Cream bevat dezelfde ingrediënten als de hierboven beschreven druppels met daaraan Appel toegevoegd voor zijn reinigende werking. Rescue Cream verzacht en helpt onmiddellijk bijvoorbeeld na een vervelende val, als je je gestoten hebt, na een ongelukkige beweging bij het spelen of sporten, bij een insectenbeet of zonnebrand. Daarnaast helpt deze zalf ook bij een ruwe of schrale huid.

 

Het gebruik van Bachbloesemremedies


De Bach Flower Remedies zijn gemakkelijk te gebruiken en bijzonder veilig. Daarom zijn ze geschikt voor het hele gezin. Ze kennen geen bijwerkingen, zijn niet verslavend en belemmeren de werking van andere geneesmiddelen niet. Kortom, ze bieden jong en oud de nodige ondersteuning voor het welzijn van lichaam en geest.


De toepassing van Bachbloesemremedies


Meestal worden enkele druppels van het gekozen bloesemextract of de combinatie, 3 tot 4x daags onder de tong gedruppeld of aan water toegevoegd en gedronken. Hoewel het effect bij sommige al na een week, soms 2 weken merkbaar is, is het belangrijk te onthouden dat de Bachbloesemremedies subtiel werken en tijd nodig hebben om effect te hebben. Weet ook dat het effect gepaard kan gaan met een emotionele ontlading zoals bijvoorbeeld huilen.

Het kan nuttig zijn om een gekwalificeerde Bachbloesemtherapeut te raadplegen om een op maat gemaakte combinatie voor te schrijven op basis van jouw specifieke behoeften. Houd er ook rekening mee dat het gebruik van Bachbloesems niet bedoeld is als vervanging voor medische behandeling bij ernstige emotionele of mentale gezondheidsproblemen. Ze kunnen echter een waardevolle aanvulling vormen op een holistische benadering van welzijn.
 

De holistische benadering van Bachbloesems

Wat Bachbloesems onderscheidt, is hun holistische benadering. In plaats van zich uitsluitend te richten op symptomen, benaderen ze de wortel van emotionele onbalans. Ze stimuleren zelfbewustzijn, empowerment en zelfzorg. Door ons te helpen onze emoties te begrijpen en te omarmen, kunnen Bachbloesems ons ondersteunen op ons pad naar emotioneel welzijn.

CONCLUSIE

Bachbloesems bieden een boeiende manier om in contact te komen met de natuurlijke wereld en om ons emotioneel welzijn te bevorderen. Terwijl de moderne samenleving ons soms verbindt met technologie en materialisme, bieden Bachbloesems een manier om opnieuw contact te maken met onszelf en onze emoties. Als onderdeel van een holistische levensstijl kunnen deze natuurlijke remedies ons helpen om evenwicht en harmonie te vinden in een wereld die vaak hectisch en veeleisend is.