De 38 individuele Bachbloesemremedies onder de loep

17 november 2023

medibib-week44-bachbloesemsremedies-social

De 38 bachbloesemsremedies onder de loep

Elk van de 38 Bachbloesemremedies die Dr. Bach ontdekt heeft, heeft specifieke eigenschappen die telkens inwerken op een specifieke emotie of gemoedstoestand. Deze tincturen helpen je om beter om te gaan met de emoties van het dagelijkse leven die je uit balans brengen.

Hieronder vind je een overzicht van de 38 remedies en hun helende werking. Tot op vandaag werken deze 38 remedies nog steeds op dezelfde manier als deze die Bach in de jaren 1930 van de vorige eeuw heeft bedacht. We geven telkens zowel de Engelse als de Nederlandse benaming:

  1. Agrimony (Agrimonie)
    Voor gevoelige mensen die niet goed weten hoe ze hun gevoelens kunnen uiten, voor zij die hun gevoelens onderdrukken, hun gevoelens of zorgen verbergen achter een vrolijk masker of hun gevoelens weglachen. Agrimonie helpt je om conflicten en confrontaties aan te gaan en je werkelijke gevoelens te uiten.
     
  2. Aspen (Ratelpopulier)
    Voor mensen die voortdurend last hebben van onverklaarbare angst, vrees of voorgevoelens zonder aanwijsbare reden. Ratelpopulier helpt je een innerlijk gevoel van vertrouwen en veiligheid te vinden en om je mee te laten stromen met de flow van het leven.
     
  3. Beech (Beuk)
    Voor zij die voortdurend onverdraagzaam, gefrustreerd en/of intolerant zijn en steeds kritiek hebben. Beuk laat de bron van de schoonheid in jezelf weer stromen en helpt je om verdraagzaam te zijn en het anders-zijn van anderen te aanvaarden en te begrijpen.
     
  4. Centaury (Duizendguldenkruid)
    Voor mensen die een zwakke wilskracht hebben, moeilijk neen kunnen zeggen, altijd over zich heen laten lopen en steeds op zoek zijn naar zelfbevestiging.  Duizendguldenkruid helpt je om anderen van dienst te zijn zonder je eigen behoeften te ontkennen, om op te komen voor jezelf.
     
  5. Cerato (Loodkruid)
    Voor zij die twijfelen aan hun eigen oordeel of besluit, steeds terugkomen op hun besluit en/of steeds de raad en bevestiging nodig hebben van anderen. Loodkruid helpt je om te vertrouwen op jezelf en je innerlijke wijsheid en je eigen oordeel aan te voelen.
     
  6. Cherry Plum (Kerspruim)
    Voor zij die angst hebben voor innerlijke overgave, controleverlies, verlies van zelfbeheersing, opwellingen, irrationele gedachten en vertwijfeling. Kerspruim helpt je om openheid en innerlijke rust te vinden.
     
  7. Chestnut bud (Paardenkastanjeknop)
    Voor zij die niets leren van hun ervaringen en voortdurend dezelfde fouten maken. Paardenkastanjeknop helpt je om opmerkzaam te zijn en je ervaringen te evalueren, een plaats te geven en eruit te leren.
     
  8. Chicory (Wilde Cichorei)
    Voor zij die zich snel afgewezen voelen, overheersend zijn in de zorg voor anderen, bezitterig, egocentrisch, betuttelend en dominant zijn, steeds de aandacht, liefde en waardering claimen. Wilde cichorei helpt je om onzelfzuchtig te zijn in de zorg en in staat te zijn liefdevol ruimte te geven aan anderen.
     
  9. Clematis (Bosrank)
    Voor zij die voortdurend onoplettend, dromerig en/of verstrooid zijn, in het ergste geval het bewustzijn dreigen te verliezen. Bosrank helpt je om aanwezig en realistisch te zijn.
     
  10. Crab Apple (Appel)
    Voor mensen die gefixeerd zijn op details, een zelfafkeer en/of een gevoel van onreinheid hebben. Appel is een zuiverende bloesemremedie die je helpt jezelf te accepteren, de dingen in hun juiste proportie te zien en je bevrijdt van je schaamtegevoel of zelfafkeer. 
     
  11. Elm (Veldiep)
    Voor zij die tijdelijk het gevoel hebben overstelpt te zijn door verantwoordelijkheden die hen boven het hoofd groeien. Iep helpt je om zaken met vertrouwen te kunnen loslaten en het vertrouwen in je eigen draagkracht te herstellen.
     
  12. Gentian (Gentiaan)
    Voor zij die gemakkelijk ontmoedigd, pessimistisch en/of neerslachtig zijn bij tegenslag. Gentiaan helpt je om vertrouwen te vinden en je weerbaar te maken voor tegenslagen.
     
  13. Gorse (Gaspeldoorn)
    Voor zij die wanhopig en/of verslagen zijn, niet meer durven hopen op herstel, de strijd opgeven bij chronische problemen of ziekte. Gaspeldoorn geeft hoop en kracht om te blijven zoeken.
     
  14. Heather (Struikheide)
    Voor zij die geobsedeerd zijn door eigen problemen en ervaringen, praatgraag en egocentrisch zijn, zich vastklampen aan een toehoorder en/of niet graag alleen zijn. Struikheide helpt je luisteren naar anderen en zorgt voor altruïsme en empathie.
     
  15. Holly (Hulst)
    Voor zij die gedreven zijn door haat, afgunst, jaloezie, achterdocht, wraakgevoelens, driftbuien en agressiviteit. Hulst stelt je hart open en helpt je liefdevol te geven en tolerant te zijn.
     
  16. Honeysuckle (Kamperfoelie)
    Voor zij die nostalgisch zijn, leven in het verleden, steeds heimwee en spijt hebben en/of geen perspectief zien in de toekomst. Kamperfoelie helpt je te leven in het heden, met je verleden als basis.
     
  17. Hornbeam (Haagbeuk)
    Voor zij die altijd een maandagmorgen gevoel hebben, overal tegenop zien, er niet kunnen aan beginnen en steeds uitstellen. Haagbeuk helpt je om weer op gang te komen, er weer zin in te krijgen.
     
  18. Impatiens (Reuzenbalsemien)
    Voor zij die steeds ongeduldig, geïrriteerd, prikkelbaar en/of gespannen zijn en een hoog levenstempo hebben. Reuzenbalsemien helpt je ontspannen, verdraagzaam, zachtmoedig en geduldig te zijn voor anderen.
     
  19. Larch (Lariks)
    Voor zij die gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en/of een minderwaardigheidsgevoel hebben, steeds verwachten te falen en denken dat ze het niet kunnen. Lariks helpt je om vastberaden te worden, zelfvertrouwen te hebben en geen angst te hebben om te falen.
     
  20. Mimulus (Maskerbloem)
    Voor zij die vrees of angst hebben voor herkenbare dingen, verlegen, bedeesd en/of steeds nerveus zijn. Maskerbloem helpt je om dapper en zeker te zijn.
     
  21. Mustard (Herik)
    Voor zij die neerslachtig, droevig, zwaarmoedig en overschaduwd zijn door donkere wolken zonder duidelijke reden. Herik helpt je om weer blij te worden.
     
  22. Oak (Zomereik) 
    Voor zij die ploeteren en door plichtsbesef van geen ophouden weten en moedig volhouden. Zomereik helpt je om weer soepel om te gaan met je eigen kracht en jezelf rust te gunnen.
     
  23. Olive (Olijf)
    Voor mensen die lichamelijk en geestelijk uitgeput en/of afgemat zijn. Olijf brengt je terug naar de bron en helpt je om je energie terug op te bouwen en te herstellen.
     
  24. Pine (Grove Den)
    Voor zij de geplaagd worden door een schuldcomplex en zelfverwijt, zich voor alles verantwoordelijk voelen en zichzelf voortdurend verontschuldigen, ook voor fouten van anderen, en geen eigenwaarde hebben. Grove den helpt je om je fouten te accepteren zonder zelfverwijt en zorgt voor zelfvergeving.
     
  25. Red Chestnut (Rode paardenkastanje)
    Voor mensen die geobsedeerd zijn door angstige overbezorgdheid voor het welzijn van anderen. Rode paardenkastanje schept vertrouwen in de zinvolheid van de ervaringen van anderen en zorgt voor kalmte.
     
  26. Rock Rose (Zonneroosje)
    Voor zij die hevige angst, schrik, paniek, een uiterste of levensbedreigende vrees hebben, snel schrikken of last hebben van nachtmerries helpt zonneroosje om moed en standvastigheid te vinden en zichzelf te vergeten.
     
  27. Rock Water (Bronwater)
    Voor zij die hard voor zichzelf zijn, strenge principes en/of een strikte levenswijze hebben, weinig flexibel, perfectionistisch en/of een harde meester voor zichzelf zijn. Bronwater helpt om weer te kunnen genieten van het leven, om met een flexibele geest vorm te geven aan het leven en zijn idealen.
     
  28. Scleranthus (Hardbloem)
    Voor mensen die besluiteloos, weifelend en/of onevenwichtig zijn, last hebben van wisselende stemmingen en/of moeilijkheden hebben met het kiezen tussen twee opties. Hardbloem zorgt voor beslistheid, evenwichtigheid en eenduidigheid en helpt je om te kunnen kiezen.
     
  29. Star of Bethlehem (Vogelmelk)
    Voor zij die verdriet hebben, een traumatische ervaring meegemaakt hebben en/of in shock zijn, bijvoorbeeld na een ongeval, of kampen met de effecten van een droevig nieuws. Vogelmelk zorgt voor troost bij je verdriet, verwerking van je traumatische beleving en/of verzacht te pijn.
     
  30. Sweet Chestnut (Tamme kastanje)
    Voor zij die uiterst wanhopig en/of diep neerslachtig zijn, een gebroken hart hebben, zich in een zwart gat bevinden, het gevoel hebben aan de rand van de afgrond te staan en/of geen uitweg meer zien. Tamme kastanje helpt je om je open te stellen voor licht, geloof en vertrouwen.
     
  31. Vervain (IJzerhard)
    Voor zij die overmatig enthousiast en/of fanatiek zijn, koppig vasthouden aan hun eigen ideeën, (te) sterke overtuigingen hebben, een overdreven zendingsdrang hebben en/of overtuigd in zichzelf geloven. IJzerhard helpt je om flexibele opvattingen te creëren en om bereid te zijn andere opvattingen te respecteren.
     
  32. Vine (Wijnrank)
    Voor zij die overheersend, heerszuchtig, dominant, onbuigzaam, tiranniek en/of arrogant zijn, die geen tegenspraak dulden en/of macht willen uitoefenen. Wijnrank help andere hun eigen weg te vinden, liefdevolle en respectvolle leiders te zijn.
     
  33. Walnut (Walnoot)
    Voor zij die zich gemakkelijk laten beïnvloeden door anderen tijdens grote veranderingen in het leven en/of moeilijk kunnen wennen aan nieuwe omstandigheden. Walnoot helpt je standvastig en/of onafhankelijk te zijn, oude banden te verbreken en je aan te passen aan nieuwe situaties en/of bij het beginnen van een nieuwe levensfase zoals puberteit, verhuizing, menopauze, pensioen, sterven, maar ook bij de start van een eigen zaak, naar een andere school gaan.
     
  34. Water Violet (Waterviolier)
    Voor mensen die graag op zichzelf zijn, moeite hebben met het uiten van hun emoties, afstandelijk, koel en/of te trots zijn om hun gevoelens te tonen. Waterviolier helpt je om je bekwaamheden in dienst van de anderen te stellen, je emoties toe te staan en meer contact te maken met de anderen.
     
  35. White Chestnut (Witte Paardenkastanje)
    Voor zij die aanhoudend ongewenste malende gedachten hebben, voortdurend denken, piekeren en/of in gedachten zitten te redeneren. Witte paardenkastanje zorgt voor een kalme geest en concentratie.
     
  36. Wild Oat (Ruwe dravik)
    Voor mensen die twijfels hebben bij het kiezen van het juiste levenspad. Ruwe dravik helpt je om richting te vinden in je levensbestemming, om de rode draad van je levensbestemming te vinden. 
     
  37. Wild Rose (Hondsroos)
    Voor zij die gebrek hebben aan vitaliteit, passief berusten, lusteloos en/of apathisch zijn. Hondsroos helpt je om je innerlijke motivatie, dynamiek, enthousiasme en/of bezieling weer te vinden.
     
  38. Willow (Wilg)
    Voor zij die het gevoel hebben het slachtoffer te zijn van het lot, de ‘arme ik’ te zijn, wrokkig, verbitterd en verbolgen zijn. Wilg helpt je om je eigen verantwoordelijkheden te onderkennen en om een constructief antwoord te vinden op je levensomstandigheden.

Zoals je kon lezen in ons vorig artikel over de Bachbloesems is het mogelijk om een probleem in zijn totaliteit aan te pakken door de verschillende hierboven beschreven Bachbloesems met elkaar te combineren. Laat je hiervoor wel door een gekwalificeerde Bachbloesemtherapeut begeleiden of bekijk ons assortiment gecombineerde preparaten.