Droge lippen – Lipkloven – Natuurlijke lippenbalsems
Droge lippen en lipkloven, hoe voorkomen en genezen
Droge lippen en lipkloven zijn veelvoorkomende problemen, vooral in
de koudere maanden, wanneer de luchtvochtigheid daalt en de lucht
droger wordt. Dit kan leiden tot een trekkerig gevoel, schilfering,
en zelfs pijnlijke barstjes of kloofjes in de lippen. Gelukkig
bestaan er heel wat natuurlijke middelen en manieren om droge lippen
te voorkomen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van droge
lippen, preventieve maatregelen en effectieve behandelingen.
Wat zijn de oorzaken van droge lippen en lipkloven?
De oorzaken van droge lippen en lipkloven kunnen variëren van omgevingsfactoren tot gewoontes en zelfs gezondheidsproblemen. Enkele voorbeelden:
-
Weersomstandigheden
Lage temperaturen, koude wind en een lage luchtvochtigheid onttrekken vocht aan de huid, vooral aan de lippen. Dit gebeurt vooral in de wintermaanden wanneer de lucht droger is. De dunne huid van je lippen heeft geen talgklieren waardoor ze zich minder goed kunnen hydrateren in vergelijking met andere delen van je huid.
Ook blootstelling aan de zon kan een rol spelen. Hoewel de meeste mensen lipbescherming associëren met koude temperaturen, kunnen uv-stralen van de zon je lippen uitdrogen en beschadigen, vooral in de zomer of op grote hoogte.
-
Uitdroging
Wanneer je lichaam onvoldoende vocht heeft ontstaat uitdroging (dehydratatie), wat een directe invloed heeft op de conditie van je huid en je lippen. De lippen zijn een van de meest kwetsbare delen van de huid en meteen ook een van de eerste plekken uitdroging optreedt.
Dehydratatie treedt op bij onvoldoende waterinname, overmatig zweten, diarree, of overmatig gebruik van cafeïne of alcohol, omdat ze vocht aan het lichaam onttrekken. Bij uitdroging kunnen je lippen strak en droog aanvoelen en gaan schilferen.
-
Vaak je lippen likken
Een veelvoorkomende reactie op droge lippen is het likken ervan in een poging om ze vochtig te maken. Dit lijkt tijdelijk verlichting te geven, maar speeksel bevat enzymen die de huid kunnen irriteren en afbreken, wat de uitdroging juist verergert. Bovendien verdampt speeksel snel, waardoor je lippen nog droger worden dan voorheen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin je steeds vaker je lippen likt en ze steeds droger worden.
-
Allergieën en irriterende stoffen
Mensen met gevoelige lippen kunnen reageren op bepaalde ingrediënten in cosmetica, tandpasta, of voedsel. Lipproducten zoals lippenstift, lippenbalsems en gloss kunnen irriterende stoffen bevatten, zoals geurstoffen, kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen, die een allergische reactie of irritatie kunnen veroorzaken. Ingrediënten als menthol, kamfer en alcohol, die in sommige lippenbalsems aanwezig zijn, kunnen je lippen juist uitdrogen in plaats van hydrateren.
Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen, vooral zure of pittige producten, je lippen irriteren. Het contact met je lippen tijdens het eten kan ervoor zorgen dat ze droog aanvoelen of zelfs pijnlijk worden.
-
Gebrek aan lipverzorging
Lippen worden vaak verwaarloosd tijdens de huidverzorgingsroutine. Omdat ze geen natuurlijke oliën produceren, zijn ze volledig afhankelijk van externe hydratatie. Mensen brengen vaak vochtinbrengende crèmes aan op hun gezicht of lichaam, maar vergeten de lippen. Zonder een hydraterende lippenbalsem zijn je lippen niet beschermd tegen uitdroging, vooral niet in droge of koude omstandigheden.
-
Slechte voeding
Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals vitamine B , ijzer of zink , kan ook bijdragen tot droge lippen en scheurtjes. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol voor de huidgezondheid en een tekort kan leiden tot een ruwe, droge huid en lipkloven.
-
Medicijnen
Sommige medicijnen, zoals plaspillen (diuretica), anti-allergiemedicatie (antihistaminica), sommige acnebehandelingen op basis van vitamine A-verwante medicijnen (retinoïden) en chemotherapie kunnen de huid en lippen uitdrogen.
-
Bepaalde aandoeningen
Bepaalde chronische ziekten, zoals een trage schildklier (hypothyreoïdie) of auto-immuunziekten, kunnen leiden tot uitdroging van de huid en lippen.
-
Ademen door de mond
Mensen die vaak door hun mond ademen, bijvoorbeeld door een verstopte neus of slaapapneu, hebben meestal vaker last van droge lippen. De luchtstroom die continu over de lippen gaat, droogt ze sneller uit. Dit is vooral een probleem tijdens het slapen, omdat je minder snel merkt dat je lippen uitdrogen.
-
Roken
Tabaksrook bevat veel chemische stoffen die de huid en de lippen irriteren en uitdrogen. Ook de hitte van de sigaret kan je lippen extra uitdrogen, en roken kan bijdragen tot het ontstaan van fijne lijntjes en scheurtjes rond de mond.
Hoe kun je droge lippen en lipkloven voorkomen?
Droge lippen en lipkloven voorkomen vereist een combinatie van goede verzorging, preventieve maatregelen en factoren vermijden die uitdroging en irritatie van de lippen kunnen veroorzaken. Enkele tips:
-
Voldoende hydratatie
Een van de belangrijkste manieren om droge lippen te voorkomen, is door je lichaam van binnenuit te hydrateren. Dit betekent dat je voldoende water moet drinken gedurende de dag, vooral tijdens droge weersomstandigheden of wanneer je veel tijd in verwarmde ruimtes doorbrengt.
Probeer daarom minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Verhoog je inname op warme dagen of als je veel sport, omdat je meer vocht verliest door zweten.
-
Gebruik een voedende lippenbalsem
Het regelmatig aanbrengen van een hydraterende en beschermende lippenbalsem kan wonderen doen voor je lippen. Kies een lippenbalsem met vochtinbrengende en beschermende ingrediënten zoals:
-
Sheaboter : een rijke, voedende boter die diep in de huid doordringt en vocht vasthoudt.
-
Bijenwas: creëert een beschermend laagje over de lippen en helpt vocht vast te houden.
-
Lanoline : een natuurlijke moisturizer die helpt bij het genezen van droge, gebarsten lippen.
-
Vitamine E : werkt als een antioxidant en helpt bij de genezing van de huid.
-
Natuurlijke oliën : zoals kokosolie , olijfolie en amandelolie werken verzachtend, voedend en hydraterend op de lippen
Lippenbalsems helpen vocht vast te houden en beschermen de lippen tegen uitdrogende omgevingsfactoren zoals wind, kou, en zon. Let er echter wel op om een lippenbalsem te kiezen zonder uitdrogende ingrediënten zoals menthol, kamfer of alcohol. Hoewel deze stoffen in het begin een verkoelend effect kunnen hebben, drogen de lippen uiteindelijk uit.
-
Bescherm je lippen tegen de zon
Bescherm zowel je huid als je lippen tegen langdurige blootstelling aan zonlicht om uitdroging en verbranding te vermijden. Het is belangrijk om je lippen net zo goed te beschermen tegen de zon als de rest van je huid. Gebruik hiervoor altijd een lippenbalsem met een SPF van minimaal 15, vooral als je veel buiten bent. Breng deze balsem regelmatig opnieuw aan, vooral na het eten of drinken.
-
Vermijd het likken van je lippen
Probeer het likken van je lippen te vermijden door regelmatig een hydraterende lippenbalsem aan te brengen. Dit helpt om het verlangen te verminderen om je lippen constant te bevochtigen.
-
Gebruik een luchtbevochtiger
Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer, vooral tijdens de wintermaanden of als je de verwarming veel aan hebt staan. Dit helpt om de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden, wat gunstig is voor je huid en lippen.
-
Bescherm je lippen tegen de kou en wind
Bescherm je lippen door ze bedekt te houden in barre weersomstandigheden zodat de dunne huid ervan niet te snel uitdroogt en beschadigd geraakt, wat kan leiden tot pijnlijke barstjes en scheurtjes. Draag eventueel een sjaal over je mond en je lippen wanneer je naar buiten gaat in koude, winderige omstandigheden. Zo voorkom je directe blootstelling aan de elementen en help je je lippen beschermen tegen uitdroging.
-
Vermijd irriterende cosmetica en producten
Als je gevoelig bent voor producten met irriterende stoffen zoals menthol, kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen, of conserveermiddelen kun je kiezen voor hypoallergene producten zonder geurstoffen en lippenbalsems gebruiken die ontworpen zijn om de lippen te hydrateren en te beschermen.
-
Exfolieer voorzichtig
Je lippen af en toe exfoliëren kan helpen om dode huidcellen te verwijderen, waardoor ze gladder en zachter aanvoelen. Dit kan de effectiviteit van je lippenbalsem verbeteren, omdat de balsem beter wordt opgenomen door je huid.
Gebruik een zachte scrub of een tandenborstel om je lippen voorzichtig te exfoliëren, maar doe dit niet te vaak. Overmatige exfoliatie kan de lippen immers nog meer irriteren. Na het exfoliëren moet je altijd een hydraterende lippenbalsem aanbrengen.
-
Let op je voeding
Een evenwichtige voeding kan ook bijdragen tot het voorkomen van droge lippen. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan de gezondheid van je huid en lippen immers aantasten. Zorg voor een dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen, zoals fruit, groenten, noten en volkoren granen. Dit helpt om je huid en lippen van binnenuit gezond te houden.
Probeer pittig of zuur voedsel tijdelijk te vermijden tot je lippen hersteld zijn.
-
Vermijd roken
Probeer te stoppen met roken om de gezondheid van je lippen en huid te bevorderen.
Wanneer moet je naar een arts?
In de meeste gevallen kun je droge lippen en lipkloven zelf goed
behandelen. Maar als je last hebt van aanhoudende kloven, extreme pijn,
zwelling of een infectie, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Soms kunnen hardnekkige symptomen wijzen op een onderliggende
aandoening, zoals cheilitis, een ontsteking van de lippen die gepaard
gaat met roodheid, zwelling en soms kloven en het gevolg kan zijn van
een bacteriële of schimmelinfectie, allergieën of zelfs overmatige
blootstelling aan irriterende stoffen.
Conclusie
Droge lippen en lipkloven zijn vaak het gevolg van omgevingsfactoren, uitdroging of irritatie. Door je lippen regelmatig te verzorgen met hydraterende producten, voldoende water te drinken en je lippen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, kun je dit ongemak meestal voorkomen. Mocht je toch last krijgen van droge lippen, dan zijn er gelukkig genoeg effectieve behandelingen om je lippen weer zacht en soepel te maken.