Omega-7-vetzuren – Heilzaam voor huid & slijmvliezen

12 november 2021

medibib-2021-week47-omega7
Minder gekende omega-7-vetzuren
Naast de al gekende meervoudig onverzadigde omega-3, -6 en -9-vetzuren, zijn de ogen nu ook steeds meer gericht op omega-7-vetzuren. Deze minder gekende omega-7-vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigd en vertonen een dubbele koolstofbinding op de zevende plaats, gerekend vanaf het omegakoolstofatoom.

De belangrijkste omega-7-vetzuren en hun bronnen
De twee bekendste omega-7-vetzuren zijn palmitoleïnezuur en vacceenzuur.
  • Palmitoleïnezuur komt voor in alle dierlijke vetten zoals kippenvet, maar ook in planten zoals macadamianoten en duindoornbessen, zoals je in vorig artikel al hebt kunnen lezen. De duindoornbes is trouwens een van de weinige vruchten die van nature omega-7-vetzuren bevat.
  • Vacceenzuur vind je in vlees, melk, boter en yoghurt.
Palmitoleïnezuur komt vooral voor in de lever en heeft in vergelijking met andere vrije vetzuren die aanwezig zijn in talg, de hoogste antimicrobiële activiteit en is hiermee belangrijk voor het immuunsysteem.
Verschillende recente studies tonen aan dat omega-7-vetzuren de cardiovasculaire gezondheid bevorderen, helpen bij droge slijmvliezen en ogen, het C-reactief proteïne (CRP)-niveau verlaagt, de conditie van de huid aanzienlijk verbetert en het metabool syndroom gunstig beïnvloedt.

De heilzame effecten van omega-7-vetzuren
Bij de fytotherapeutische toepassing van duindoornbesolie verenigen we alle mogelijke positieve eigenschappen van een duurzaam, plantaardig product. De combinatie van omega-7-vetzuren met de verschillende andere soorten vetzuren en de vele vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen, maakt dat duindoornolie breed inzetbaar is en zowel inwendig als uitwendig grote gezondheidsvoordelen oplevert.

Omega-7-vetzuren als cosmetische ondersteuning voor een gezonde huid
Duindoornbesolie kan zowel inwendig via een voedingssupplement als uitwendig aangewend worden. Duindoornbesolie bevat het omega-7-vetzuur palmitoleïnezuur, ook wel lipokine genoemd, dat één van de meest huididentieke vetzuren is en inmiddels gekend staat als echte huidhersteller.
Bij het ouder worden maakt het lichaam steeds moeilijker zelf omega-7-vetzuren aan. Vrouwen worden hiermee extra geconfronteerd tijdens de overgang. De huid verliest plots snel aan structuur en elasticiteit en wordt droger en gerimpeld. Hoewel het verouderingsproces een natuurlijk proces is, wie wil er niet proberen om dit proces toch een beetje te vertragen … Door zijn uitstekende bron van essentiële nutriënten is duindoornolie best een interessant product om de vochtbalans van je huid op peil te houden en/of te herstellen. Deze verzorgende olie verstrekt, regenereert, hydrateert, voedt en verzacht de huid zodat ze weer soepeler en elastischer wordt.
De aanwezigheid van de antioxidante vitaminen A, C en E in duindoornbesolie dragen bij tot de bescherming van oxidatieve stress veroorzaakt door de schadelijke effecten van ultraviolette straling van het zonlicht. Bovendien draagt vitamine C bij tot de aanmaak van collageen in de huid waardoor de huid steviger en elastischer blijft. Terwijl bètacaroteen dan weer zorgt voor een mooie en gezonde huidskleur. Daarom wordt duindoornbesolie steeds vaker toegevoegd aan cosmetische producten zoals gezichtscrèmes, lippenbalsems, handcrèmes, bodylotions en zelfs haarproducten. Duindoornbesolie versterkt immers ook de haarstructuur en zorgt voor mooi glanzend haar.

Omega-7-vetzuren als medicinale ondersteuning voor een gezonde huid
Naast een droge, verrimpelde huid door het natuurlijke verouderingsproces kan onze huid ook te kampen hebben met huidinfecties en huidaandoeningen zoals jeuk, blessures, brandwonden, zonnebrand, winterhanden, een geïrriteerde, ruwe en/of schrale huid, acné, eczeem, psoriasis en chronische huidaandoeningen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een uitwendige behandeling met 100% zuivere duindoornbesolie bijzonder goede resultaten biedt dankzij de synergetische breedspectrum matrix van al zijn heilzame ingrediënten. De antioxidante vitaminen A, C en E, alsook de omega-3-vetzuren en het mineraal zink hebben ontstekingsremmende eigenschappen en dragen bij tot een betere wondgenezing. Vitamine C en quercetine zijn natuurlijke antihistaminica. Door de afgifte van histamine te remmen, vermindert de ontstekingsreacties van de huid.

Omega-7-vetzuren ter bescherming van de slijmvliezen
Omega-7-vetzuren zijn essentiële bouwstenen van het slijmvlies dat een beschermend laagje vormt in de spijsverterings-, ademhalings- en genitale systemen. In deze context blijkt duindoornbesolie een uitstekende bescherming te bieden tegen het uitdrogen van de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal, de genitaliën, vooral tijdens de overgang, de ogen en de mond. Zo bleek duindoornbesolie ook een positief effect te hebben bij Sjögrenpatiënten met droge ogen en een droge mond.

Omega-7-vetzuren tijdens de menopauze
Tijdens de overgang krijgen vrouwen vaak te maken met verschillende lichamelijke ongemakken zoals een droge, gerimpelde huid, soms jeukende huid, een droge vagina, droge ogen en een droge mond. De aanwezige omega-7-vetzuren en vitamine A in duindoornbesolie hydrateren de slijmvliezen en stimulerende aanmaak van nieuw slijm zodat de slijmvliezen vochtig blijven.

Omega-7-vetzuren beschermen tegen het metabool syndroom
Wetenschappers hebben recentelijk ontdekt dat palmitoleïnezuur een wel zeer bijzonder nutriënt kan zijn in de bescherming tegen het metabool syndroom. Het belang zou van dien aard zijn, dat de Harvard Medical School er zelfs een patent op heeft aangevraagd.
Palmitoleïnezuur is in feite een hormoonachtige molecule die zorgt voor een optimaal gebruik en opslag van energie. Met andere woorden, het kan de energiehuishouding zodanig positief beïnvloeden dat het de vele onderliggende factoren die betrokken zijn bij het metabool syndroom gezamenlijk aanpakt. Deze prestatie bundelt eigenlijk wat momenteel een batterij aan reguliere medicijnen doet. Dit zou ons niet alleen veel kosten doen besparen, maar ook een hele reeks aan nevenwerkingen. Het komt er dus op neer dat omega-7-vetzuren in staat zijn om het risico op diabetes type II te verminderen, de vorming van atherosclerotische plaque te voorkomen, de goede HDL-cholesterol te verhogen, de ontstekingsmarker D-reactief proteïne (een acute fase eiwit dat een indicator is voor ontsteking in het lichaam) te verlagen en hiermee ook het verhoogd risico op een hartaanval en/of een beroerte te verminderen.  

Duindoornbes stimuleert het immuunsysteem
We leerden al dat duindoornbes naast omega-7-vetzuren nog tal van andere voedingsstoffen bevat. Het is nu net deze synergie aan nutriënten die van duindoornbes een flinke immuunbooster maken. Zowel de vitaminen A, C en E zijn niet alleen antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, ze werken ook ontstekingsremmend. Dit is de reden waarom deze olie al van oudsher wordt gebuikt om griep en verkoudheid te helpen genezen. Nutriënten zoals quercetine, betacaroteen, omega-3 en omega-7-vetzuren zijn eveneens goede ontstekingsremmers. Samen met de mineralen ijzer, zink, koper en selenium vormen al deze ingrediënten een synergetisch leger dat betrokken is bij de opbouw van een sterk immuunsysteem.

Bereidingsvormen van duindoornbes
De duindoornbessen zijn eetbaar, maar ze hebben een nogal wrange en zure smaak. Als je ze toch in je maaltijden wil verwerken, gebruik ze dan eventueel als alternatief voor azijn in een dressing of vinaigrette. Van de bessen kun je ook sap, confituur of likeur maken. Droge duindoornbessen zijn eveneens geschikt om er een infuus van te maken. Daarnaast zijn droge bessen lekker in een smoothie of door je muesli.
Medicinaal wordt zowel de zaadolie als de pulpolie verwerkt in capsules, die je als voedingssupplement kunt innemen, als smeerbare olie voor uitwendig gebruik of verwerkt in diverse soorten cosmetische producten.

Nevenwerkingen en contra-indicaties
Er zijn geen nevenwerkingen gekend. Slechts in zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden bij het aanbrengen van duindoornbes(olie) op de huid.
Jammer genoeg wordt de waardevolle olie snel ranzig bij contact met lucht, licht, warmte en metalen. Zorg er dus voor om de olie koel en goed afgesloten te bewaren in een donkere omgeving.
Personen met een gevoelige huid vermijden best direct contact met zonlicht na het aanbrengen van duindoornbesolie op de huid.

Raadpleeg een fytotherapeut of je arts
Hoewel er geen interacties gekend zijn met medicijnen of andere fytotherapeutische middelen, bespreek je best je intentie om duindoornbesolie te gebruiken met je arts of een fytotherapeut die gespecialiseerd is in fytotherapeutische duindoornbespreparaten. 
 
De in dit artikel besproken medicinale werkingen van duindoornbesolie komen gedeeltelijk uit het “Groot Handboek Geneeskrachtige Planten” van Geert Verhelst, een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd naslagwerk over medicinale planten en kruiden, dat ook gebruikt wordt in de fytotherapie.