Hoge rugpijn – Oorzaken & behandelingen

14 juli 2023

medibib-sem28-hogerugpijn2


Hoge rugpijn

Last van hoge rugpijn? Ontdek er meer over!


Hoge rugpijn is meestal een slopende aandoening die je dagelijkse activiteiten aanzienlijk kan belemmeren. Of je nu een kantoorbaan hebt, een actieve levensstijl leidt, veel sport beoefent of gewoonweg wilt genieten van je dagelijkse bezigheden, het is van cruciaal belang om de oorzaken, symptomen, doeltreffende behandelingen en preventieve maatregelen van hoge rugpijn te begrijpen. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp en geven we je waardevolle informatie om je te helpen je hoge rugpijn te verlichten, je levenskwaliteit te verbeteren en toekomstige rugproblemen te voorkomen.


Wat is hoge rugpijn? 


Hoge rugpijn verwijst naar pijn of ongemak in het bovenste deel van de rug. Hoge rugpijn situeert zich meestal tussen de schouderbladen, maar kan ook gevoeld worden in de ribbenkast of vlak onder de nek. 

Hoge rugpijn komt minder vaak voor dan lage rugpijn. Dat komt omdat de bovenrug minder belast wordt dan de onderrug.
Het voelt aan als een doffe, zeurende pijn tot een scherpere, stekende pijn. Sommige voelen de pijn in de bovenrug bij de longen. Terwijl de ene de pijn voelt op een specifieke plaats voelt de andere het eerder aan als een soort stijfheid in de hele bovenrug. De pijn kan zelfs uitstralen naar de borst, de nek of de armen. Ook hoofdpijn en ademhalingsproblemen kunnen het gevolg zijn van hoge rugpijn.

Is hoge rugpijn hetzelfde als nekpijn?


Hoge rugpijn en nekpijn zijn twee verschillende klachten, maar ze kunnen wel met elkaar in verband staan. De bovenste rugwervels (borstwervels) liggen net onder de nekwervels. De spieren rond de borstwervels worden als het ware gevoed vanuit de nek. Vandaar dat de pijn ter hoogte van de borstwervelkolom kan uitstralen tot in de nek. Omgekeerd kan chronische nekpijn er voor zorgen dat je de spieren in je bovenrug verkeerd gaat belasten, waardoor er ook hoge rugpijn kan ontstaan. 


Wat zijn de oorzaken van hoge rugpijn?


Hoge rugpijn ontstaat meestal geleidelijk en kan het gevolg zijn van verschillende factoren zoals:
 
  • Spier- en gewrichtsproblemen
    Overbelasting van de spieren en gewrichten in de bovenrug kan leiden tot spanning en pijn. Dit kan te wijten zijn aan langdurige inactiviteit, repetitieve bewegingen of een verkeerde lichaamshouding.
  • Slechte houding
    Langdurig zitten of staan in een slechte houding kan de druk op de spieren en de gewrichten in de bovenrug verhogen, wat resulteert in pijn en ongemak. Een slecht afgestelde bureaustoel of veel met de armen boven het hoofd werken zijn hier enkele bekende voorbeelden van.  
     
  • Trauma, letsel of andere aandoening
    Een blessure aan de nek, schouders of bovenrug als gevolg van een ongeval, een val of een sportongeval kan leiden tot hoge rugpijn. Gekneusde of gebroken ribben, een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben (costochondritis) of hartproblemen zijn hier enkele voorbeelden van.
  • Spanning en stress
    Langdurige stress kan de spieren in de bovenrug onder spanning brengen en doen samentrekken, wat pijn veroorzaakt.


Wat zijn de symptomen van hoge rugpijn?


Lichamelijke overbelasting zoals bij heffen en tillen van zware lasten, herhaaldelijk een verkeerde beweging uitvoeren of veelvuldig langdurig zitten of liggen in een verkeerde lichaamshouding kunnen leiden tot spierpijn, slijtage van de gewrichten, een hernia… Slijtage is een langdurig proces dat plots resulteert in een pijnlijk letsel.

Hoewel de symptomen van hoge rugpijn kunnen variëren naargelang de onderliggende oorzaak, komen de volgende symptomen frequent voor:
  • Pijn of stijfheid tussen de schouderbladen
  • Beperkte mobiliteit in de bovenrug
  • Hoofdpijn of migraine
  • Gevoelloosheid, tintelingen, een dof en/of kloppend gevoel in de armen
  • Een al dan niet plotse, scherpe of schietende pijn
  • Problemen bij het ademen

Hoe wordt hoge rugpijn gediagnosticeerd?


Als je last hebt van aanhoudende hoge rugpijn, is het raadzaam om een arts te raadplegen. De arts zal je medische geschiedenis doornemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Indien nodig zal hij/zij aanvullende tests laten uitvoeren zoals röntgenfoto's of een MRI-scan, om de preciezere oorzaak van je hoge rugpijn vast te stellen.
 

Welke mogelijke behandelingen kan je arts je voorschrijven?


Als de hoge rugpijn veroorzaakt werd door een verkeerde beweging of een overbelasting, gaan de klachten meestal vanzelf weer over. Als de pijn erg vervelend is en je belemmert in je dagelijkse activiteiten, kunnen een pijnstiller of ontstekingsremmer tijdelijk verlichting bieden. Doe het rustig aan, maak geen onverwachte bewegingen en til geen zware voorwerpen. Vermijd intensief sporten, maar blijf matig bewegen zodat je spieren niet stijf worden.

Hoge rugpijn die zich geleidelijk ontwikkelt en na verloop van tijd steeds erger wordt, heeft meestal een gerichte behandeling nodig. Mogelijke behandelingsvormen die je arts je kan voorschrijven zijn:

  • Oefeningen bij een fysiotherapeut of kinesitherapeut, manueel therapeut of chiropractor om de spieren in de bovenrug te versterken en de mobiliteit van de borstwervels te verbeteren.
  • Houdingscorrectie en ergonomische aanpassingen om de druk op de bovenrug te verminderen bij een fysiotherapeut of manueel therapeut.
  • De ruggengraat in de juiste positie laten brengen door een chiropractor of osteopaat.
  • Warmte- of koudetherapie om pijn en ontsteking te verminderen.
  • In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn, maar dit is zelden de eerste behandelingskeuze.
  • Volgens het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheid (België) dienen we voorzichtig om te springen met medicijnen, onderzoeken en operaties bij het bestrijden van rugpijn.

Wat kun je zelf doen om hoge rugpijn te vermijden?


Het voorkomen van hoge rugpijn is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om hoge rugpijn te voorkomen:
  • Zorg voor een goede houding tijdens het zitten, staan ​​en lopen.
  • Neem regelmatig een pauze als je langdurig moet zitten of staan.
  • Blijf zo veel mogelijk actief zodat je spieren niet stijf worden. Vergeet daarbij niet om naar je lichaam te luisteren.
  • Probeer zo veel mogelijk je dagelijkse activiteiten te blijven doen. Respecteer je grenzen en doseer waar nodig.
  • Doe regelmatig oefeningen om je rugspieren te versterken, zoals rekoefeningen en krachttraining.
  • Denk eraan om ergonomische meubels en hulpmiddelen aan te schaffen om de druk op je bovenrug te verminderen. Een goed afgestelde stoel, een ergonomisch bed en matras kunnen wonderen doen.
  • Beheers je stressniveau door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.
  • Verhoog je comfort met warmte (infraroodlamp of infrarood dekentje).
  • Bespreek je klachten met je werkgever en de bedrijfsarts en zoek zo nodig samen naar een minder belastende oplossing.
  • Omdat pijnstillers en ontstekingsremmers ernstige bijwerkingen hebben, is het aangeraden om deze niet langer dan 14 dagen te gebruiken. Heb je toch langer last van hoge rugpijn, dan kunnen bepaalde voedingssupplementen op lange termijn ondersteuning bieden zoals magnesium (spierontspannend), curcuma (pijn- en ontstekingwerend), boswellia (pijnstillend), glucosamine en chondroïtine (bij slijtage van de gewrichten).
3a8f0eb4-0591-9e8d-045f-c1be79283b7b.jpg

Besluit


Hoge rugpijn kan een ernstige impact hebben op je dagelijks leven, maar door het begrijpen van de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventieve maatregelen, kun je stappen ondernemen om de pijn te verlichten, je levenskwaliteit te verbeteren en toekomstige rugproblemen te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandelplan. Door preventieve maatregelen te nemen, een gezonde levensstijl te handhaven en zelfzorgtechnieken toe te passen, kun je je rug gezond en pijnvrij houden. Vergeet niet dat elk individu uniek is, het is dus essentieel om professioneel medisch advies in te winnen voor een persoonlijke aanpak van je hoge rugpijn.