Natuurlijke ondersteuning bij griep
De griep is weer in het land
Griep (influenza) is een besmettelijke virale infectie die jaarlijks
miljoenen mensen wereldwijd treft. In België en Nederland begint het
griepseizoen meestal in de herfst en bereikt het zijn piek in de
winter. Hoewel het voor veel mensen slechts een tijdelijke kwaal is,
kan de griep voor kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en
mensen met chronische aandoeningen ernstige gevolgen hebben. In dit
artikel vertellen we je iets meer over de oorzaken van de griep, de
herkenbare symptomen, de risico’s en de complicaties. Hoewel griep
meestal van zelf voorbijgaat, bestaan er heel wat natuurlijke
remedies die de symptomen helpen verlichten.
Wat is de oorzaak van de griep?
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, dat verschillende
typen kent: A, B en C. Type A en B zijn de belangrijkste
veroorzakers van seizoensgebonden griepepidemieën, terwijl type C
milde klachten veroorzaakt en minder vaak tot grote uitbraken leidt.
Hoe word je besmet met het griepvirus?
Het influenzavirus en is zeer besmettelijk en kan zich op verschillende manieren verspreiden:
-
Druppelbesmetting (via de lucht)
De meest voorkomende manier waarop griep zich verspreidt, is wanneer een besmette persoon hoest, niest of praat en er kleine druppeltjes (aerosols) met het virus in de lucht komen die andere mensen dan inademen en besmetten. Deze druppels kunnen zich enkele meters ver verspreiden, vooral in gesloten ruimtes.
-
Direct contact
Als een geïnfecteerde persoon in zijn handen niest of hoest en je vervolgens een hand geeft, kunnen de virussen via de huid overgedragen worden.
-
Indirect contact (besmette oppervlakken)
Het griepvirus kan overleven op deurknoppen, tafelbladen, telefoons en andere voorwerpen. Als je een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens je gezicht (neus, mond of ogen), kan het virus je lichaam binnendringen.
Wat is de incubatietijd van griep?
Iemand met griep is eigenlijk al besmettelijk nog voordat de
symptomen zichtbaar zijn, vaak één dag voordat die persoon ziek
wordt. Het virus blijft besmettelijk tot ongeveer vijf tot zeven
dagen na het uitbreken van de symptomen. Voor kinderen of mensen met
een zwakker immuunsysteem kan de besmettelijke periode langer duren.
Wat zijn de symptomen van griep?
De symptomen van griep (influenza) kunnen plotseling optreden en variëren in ernst, afhankelijk van de persoon en het type virus. Hieronder de meest voorkomende symptomen:
-
Hoge koorts
Een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur, meestal boven de 38°C is een reactie van het lichaam op de virale infectie en helpt het immuunsysteem om het virus te bestrijden. De koorts gaat vaak gepaard met koude rillingen en zweten.
-
Hoofdpijn
Een intense, aanhoudende hoofdpijn kan optreden door de ontstekingsprocessen als reactie op het virus. Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van uitdroging door de koorts of vermoeidheid.
-
Spierpijn en gewrichtspijn
Pijn in de spieren en gewrichten die varieert van mild ongemak tot hevige pijn is een gevolg van de immuunreactie van het lichaam, waarbij ontstekingsstoffen vrijkomen.
-
Vermoeidheid en zwakte
De meest kenmerkende symptomen van griep zijn extreme vermoeidheid, uitputting en een zwak gevoel, zelfs bij eenvoudige activiteiten. Dit komt doordat het lichaam veel energie gebruikt om het virus te bestrijden.
-
Droge hoest
Als het virus de luchtwegen infecteert en de keel en luchtpijp prikkelt ontstaat een droge hoest zonder slijmproductie zoals bij een verkoudheid.
-
Keelpijn
Het griepvirus kan de slijmvliezen van de keel irriteren, wat leidt tot ontsteking en een pijnlijke keel die erger kunnen worden bij slikken of praten.
-
Verstopte of loopneus
Mildere symptomen zoals een verstopte of loopneus komen eerder voor bij kinderen dan bij volwassenen en kunnen soms worden verward met een gewone verkoudheid.
-
Verminderde eetlust
Een combinatie van vermoeidheid, misselijkheid en algemene malaise kan leiden tot een verminderde eetlust. Voldoende vocht binnenkrijgen blijft belangrijk om uitdroging te voorkomen.
-
Misselijkheid, braken en diarree (vooral bij kinderen)
Soms kunnen vooral kinderen last krijgen van misselijkheid, braken of diarree . Gastro-intestinale symptomen komen vaker voor bij griepvirussen van type B.
Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid
Hoewel
griep en verkoudheid
enkele overlappende symptomen hebben, zoals hoesten en een verstopte
neus, zijn ze niet hetzelfde. Een
verkoudheid
wordt veroorzaakt door andere virussen en de symptomen zijn meestal
milder. Waar griep gepaard gaat met hoge koorts en ernstige
vermoeidheid, blijft een verkoudheid vaak beperkt tot een verstopte
neus en milde hoest.
Wanneer moet je een arts inschakelen?
Hoewel de meeste mensen met griep na een paar dagen rust vanzelf herstellen, zijn er situaties waarin het belangrijk is om medische hulp in te schakelen. Dit geldt vooral als de symptomen ernstig zijn of als je tot een risicogroep behoort.
Hier zijn enkele tekenen dat je medische hulp moet zoeken:
-
Ernstige of aanhoudende symptomen
-
Hoge koorts die niet afneemt na drie tot vijf dagen of die na verbetering terugkeert.
-
Ernstige hoofdpijn die niet verdwijnt.
-
Aanhoudende vermoeidheid en zwakte die na een week niet verbetert.
-
Moeite met ademhalen
Moeilijk of snel ademen, een piepende ademhaling of pijn op de borst kunnen wijzen op complicaties zoals longontsteking en vereisen onmiddellijke medische aandacht.
-
Pijn op de borst
Pijn of druk op de borst kan wijzen op een ernstige complicatie, zoals een longontsteking of hartproblemen, vooral bij mensen met een zwakker immuunsysteem.
-
Verwarring of duizeligheid
Plotselinge verwarring, desoriëntatie of duizeligheid kunnen wijzen op een ernstige infectie die zich naar andere delen van het lichaam verspreidt, zoals de hersenen (encefalitis) of het hart. Dit zijn alarmsignalen om onmiddellijk een arts te raadplegen.
-
Ernstig braken of uitdroging
Bij voldoende drinken door ernstige misselijkheid of braken loop je het risico op uitdroging. Gevolgen zijn: weinig tot geen urine, droge mond, extreme dorst en duizeligheid.
-
Blauwe lippen of gezicht
Een blauwe tint rond de lippen, vingers of gezicht kan wijzen op een tekort aan zuurstof in het bloed. Een medisch noodgeval dat onmiddellijke zorg vereist.
-
Verergering van bestaande gezondheidsproblemen
Griep kan bestaande chronische aandoeningen zoals astma , diabetes, hartproblemen of een verzwakt immuunsysteem verergeren.
Specifieke risicogroepen en complicaties
Bij mensen uit risicogroepen is het nog belangrijker om medische hulp te zoeken bij ernstige of langdurige griepsymptomen. Het betreft:
-
Ouderen (65 jaar en ouder)
-
Zwangere vrouwen
-
Kinderen jonger dan 5 jaar, of jonger dan 2 jaar
-
Mensen met chronische ziekten, zoals astma , diabetes of hart- en vaatziekten
-
Mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door chemotherapie of hiv
Deze groepen zijn vatbaarder voor complicaties zoals longontsteking,
bronchitis of hartproblemen.
Preventieve maatregelen
Goede preventieve maatregelen kunnen de impact van griepbesmetting verminderen:
-
Handen regelmatig wassen met water en zeep, vooral na het aanraken van openbare oppervlakken
-
Afstand houden van mensen met griepverschijnselen
-
Je gezicht (vooral neus, mond en ogen) niet aanraken met ongewassen handen
-
Binnenruimtes voldoende ventileren om de luchtcirculatie te verbeteren
Griep behandelen op natuurlijke wijze
Griep kan in veel gevallen op natuurlijke manieren worden behandeld om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen. Hoewel het lichaam meestal zelf het griepvirus bestrijdt, kunnen de onderstaande natuurlijke methoden helpen om sneller te herstellen en je beter te voelen.
-
Rust en slaap
Rust is essentieel om te herstellen van een griepinfectie. Voldoende slapen geeft het immuunsysteem de tijd en energie om het virus te bestrijden. Luister naar je lichaam; als je je moe voelt, neem dan rust.
-
Voldoende drinken
Water, kruidenthee en bouillons zorgen voor hydratatie en helpen uitdroging door koorts te voorkomen en slijmvliezen vochtig te houden.
Kippensoep is een klassieke remedie die wetenschappelijk ondersteund wordt. Het helpt om gehydrateerd te blijven, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de luchtwegen openen.
-
Gemberthee
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Gemberthee helpt keelpijn te verzachten, misselijkheid te verminderen en je algehele welzijn te bevorderen. Kook stukjes verse gemberwortel in water, en voeg honing en citroen toe voor extra verlichting.
-
Honing en citroen
Honing heeft antimicrobiële eigenschappen en kan keelpijn verzachten, hoest verminderen en de luchtwegen smeren. Voeg een lepel honing toe aan warme dranken, zoals thee of warm water.
Citroen is rijk aan vitamine C , wat helpt het immuunsysteem te versterken en de symptomen van griep te verlichten. Voeg vers citroensap toe aan thee of warm water met honing.
-
Stoom inademen
Stoom helpt verstopte luchtwegen te openen en de druk in de sinussen te verlichten. Buig je hoofd boven een kom heet water, leg een handdoek over je hoofd en adem diep in. Voor extra verlichting kun je etherische oliën van eucalyptus of pepermunt, of gedroogde tijmtakjes toevoegen aan het hete water. Deze planten helpen om de luchtwegen te openen en makkelijker te ademen.
-
Knoflook
Knoflook heeft krachtige antimicrobiële en antivirale eigenschappen en helpt het immuunsysteem te versterken en infecties te bestrijden.
-
Probiotica
Een gezonde darmflora is essentieel is voor een goed functionerend immuunsysteem . Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kombucha bevatten nuttige probiotische bacteriën. Probiotica helpen om sneller te herstellen van een infectie en ondersteunen het lichaam bij het bestrijden van virussen.
-
Vitaminen en mineralen
Vitamine C in sinaasappels, citroenen en kiwi’s ondersteunt het immuunsysteem en verkort de duur van de symptomen.
Zink in pompoenpitten, noten en volkorenproducten ondersteunt de immuunfunctie en verkort de duur en ernst van griep.
-
Warme dranken
Thee, bouillon of warm water met honing en citroen helpen keelpijn te verzachten en de luchtwegen vochtig te houden.
Kruidentheeën met kamille , pepermunt en vlierbloesem helpen de griepsymptomen te verlichten door hun kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen.
-
Kruiden en supplementen
Echinacea helpt het immuunsysteem te versterken en de ernst en duur van griep te verminderen.
Een vlierbessenextract helpt de duurtijd van griep te verkorten en de symptomen te verlichten.
Let op, natuurlijke middelen kunnen de griepsymptomen helpen
verlichten en het herstel bevorderen, maar ze vervangen geen
medische behandeling in geval van ernstige complicaties.
Conclusie
Griep is meer dan zomaar een verkoudheid. Hoewel de meeste mensen er na een paar dagen of weken weer bovenop komen, kan het voor kwetsbare mensen serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Door goede hygiënische voorzorgsmaatregelen kun je de impact van het griepvirus aanzienlijk verminderen.