Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Spijsvertering na de feesten – Ondersteuning lever

16 september 2021

Wat met je spijsvertering na de feesten

Ook al waren we dit jaar aangewezen op het beperkte gezelschap van onze gezinsbubbel, de afgelopen dagen hebben we weer massaal de voeten onder tafel geschoven voor uitgebreide en vaak rijkelijk gevulde feestmaaltijden. Een aperitiefje met heerlijke hapjes, een meergangenmenu met aangepaste wijnen, een lekker, misschien wel decadent dessert, het hoorde er allemaal bij. En aangezien we dit jaar het privilege genoten om in ons kot te vieren, hoefden we niet eens een glaasje minder te drinken.
Kon jij ook niet aan de verleidingen weerstaan en heeft je spijsvertering het nu eventjes hard te verduren? Lees dan snel onze 5 tips om de naweeën van de feesten beter te verteren.

5 tips om de naweeën van de feesten beter te verteren:

1. Sla niet in paniek als de weegschaal enkele extra kilo’s aangeeft

Weet dat je lichaam op enkele dagen tijd geen 2 of 3 kilo’s vet kan opslaan. De toegenomen kilo’s zijn meestal toe te schrijven aan extra vocht dat je ophoudt omwille van een moeilijke spijsvertering. Door uitgebreid te eten ontstaan rottings- en gistingsreacties waardoor de darmflora toxische stoffen gaat produceren en vocht gaat opstapelen tussen de cellen. Na enkele dagen minder en lichter eten en wat te gaan sporten, trekken het extra vocht en de bijhorende kilo’s weer weg.

2. Breng je spijsvertering weer tot rust

Gun je spijsvertering en je lichaam na het feesten weer de nodige rust en hou het bij lichte maaltijden. Drink voor je ontbijt een glas lauw water op je nuchtere maag, vervolgens een kopje groene thee met versgeperst citroensap. Eet daarbij een kommetje havermoutpap met een plantaardige melk. Probeer enkele dagen koffie te mijden. Vervang je broodlunch door een kopje thee, een kom verse groentesoep, een beetje fruit en een volkoren cracker. Als hoofdmaaltijd kies je best voor gegrilde of gestoomde vis, gestoomde groenten en een aardappeltje in de schil. Heb je geen hongergevoel, sla dan gerust eens een maaltijd over.

3. Hydrateer je door voldoende te drinken

Water is een fantastisch oplos- en transportmiddel om alle reststoffen van je spijsvertering weer af te voeren. De overvloedige en wellicht ook ongezonde feestmaaltijden zorgen helaas ook voor heel wat afvalstoffen. Zorg ervoor om voldoende vocht op te nemen. Vind je dit een moeilijke opgave? Plaats dan een fles water en een groot glas op je bureau of in het zicht op je aanrecht en geef jezelf de opdracht om die helemaal leeg te drinken tegen de avond.
Om de dag fit en gezond te beginnen, kun je een glas warm water met citroen dringen. Dit versterkt niet alleen je immuunsysteem, het activeert je spijsvertering met inbegrip van je lever. Overdag mag je gerust ook af en toe een kopje groene thee drinken. Groene thee stimuleert immers het metabolisme. Een kopje verse groentebouillon doet het ook altijd goed om je vochtbalans en je elektrolyten weer op peil te brengen.

4. Slaap voldoende

Tijdens de eindejaarperiode feesten we over het algemeen ’s avonds. En dat kan wel eens tot de vroege uurtjes duren. Voldoende nachtrust is echter belangrijk om goed te kunnen verteren. Tijdens de slaap reinigt het lichaam zichzelf. Als je slaapt wordt je lichaam niet verder blootgesteld aan vervuiling door overmatig te eten, alcohol te drinken en sigaretten te roken, en krijgt het optimaal de mogelijkheid om te verteren en te herstellen. Vooral je lever krijgt ’s nachts het nodige respijt. Word je ’s nachts wakker tussen 1 en 3 uur, dan is de kans groot dat het door je lever komt die volop bezig is met het verwerkingsproces van het afgelopen feestmaal. Ga je pas laat gaan slapen na het feesten, dan is de kans groot dat je de slaap moeilijk kunt vatten. Dat komt ook door je lever die op volle toeren draait. Zorg dus voor voldoende rust en slaap na de feesten.

5. Ondersteun je lever

Bij de spijsvertering focussen we ons meestal vooral op de maag en de darmen. Weet echter dat de lever daar ook deel van uitmaakt. Wat de maag en de darmen niet verteerd krijgen komt naar de lever. De lever is eigenlijk het chemisch afvalbedrijf van ons lichaam. Zware maaltijden overgoten met alcohol bezorgen de lever extra werk. De lever moet dit immers allemaal verwerken en onschadelijk maken. Vaak kan de lever daar wel wat steun bij gebruiken.

Geef je spijsvertering en lever een duwtje in de rug met planten

Aperitief met kleurrijke en smakelijke amuses en hapjes, een rijkelijke meergangenmenu, dessert, pralines en andere zoete zonden … de feestmaanden hebben ons spijsverteringsstelsel en vooral onze lever stevig doen afzien! Gelukkig bestaan er planten die onze spijsvertering een duwtje in de rug kunnen geven. Je vindt ze in voedingssupplementen, maar je kunt ze ook vers kopen en verwerken in de maaltijden die je deze maand wil bereiden.

  • Gember

We gebruiken de gemberwortel al sinds de oudheid om onze spijsvertering te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen begrepen waarom. Gember bevat gingerolen 6, 8 en 10, de werkzame stofjes die verantwoordelijk zijn voor een goede spijsvertering. Zelfs de WHO raadt gember aan bij spijsverteringsproblemen, en sinds 1999 ook voor de verlichting van spijsverteringsproblemen bij zwangere vrouwen. Gember is veilig in gebruik en heeft geen bekende bijwerkingen. Je kunt gemberwortel versnijden en er thee van maken of geraspt in je gerechten verwerken.

  • Artisjok

Deze distelvormige plant bevat veel actieve bestanddelen, waaronder bittere stofjes, die bijdragen tot een goede werking van de lever. Daarmee heeft artisjok ook een gunstig effect op de spijsvertering. Laat de geschubde bloemknoppen van de artisjok ongeveer 45 minuten koken en serveer het al dan niet met een mosterd- of looksausje. Je lever zal je heel dankbaar zijn.

  • Venkel

Venkel heeft een anijsachtige smaak en draagt bij tot een goede werking van het spijsverteringstelsel en de maag. Je kunt de blaadjes rauw verwerken in een salade of de knol verwerken in soep. Venkel past ook heel goed bij visschotels.

  • Mariadistel

Deze distelachtige plant is verre familie van de artisjok. Rijk aan lipiden en polyfenolen (antioxidanten), beschermt mariadistel de lever en bevordert de spijsvertering. Maridistel is een sterke ontgifter, ideaal nadat je een nachtje te diep in het glas gekeken hebt. Je kunt het hart van de bloembol verwerken in een slaatje of ragout. Mariadistel vind je echter niet zomaar in de supermarkt. Als voedingssupplement is deze plant verkrijgbaar in capsules of tincturen.

  • Kurkuma

Ook deze wortel laat zich geraspt goed verwerken in soepen, sauzen en gerechten. Deze plant ondersteunt de spijsvertering net zoals gember. Kurkuma eet je best in combinatie met peper, zo niet wordt het moeilijk door het lichaam opgenomen.

  • Vezels

Alcohol en koffie hebben een dehydraterende werking en dat leidt tot constipatie. Drink dus voor ieder glas alcohol voor elk kopje koffie een groot glas water. En eet voldoende vezels. Die vind je in overvloed in groenten en fruit en in granen. Blijkt dat nog niet voldoende te zijn, strooi dan wat chiazaad of lijnzaad over je salade of in je yoghurt.


Hoewel een aangepast voedingspatroon de beste manier is om je spijsvertering na de feesten weer tot rust te brengen, kunnen bepaalde kruiden en voedingssupplementen je tijdelijk hierbij de nodige ondersteuning geven.

Medibib newsletter