Psoriasis is een complexe chronische inflammatoire huidaandoening die wereldwijd voorkomt en miljoenen mensen treft. Deze soms pijnlijke en oncomfortabele aandoening heeft vaak een emotionele en sociale impact op de patiënt. Hoewel psoriasis nog niet genezen kan worden, bestaan er tegenwoordig wel behandelingen die kunnen helpen om de symptomen en de ongemakken te verlichten. Er is steeds meer bewijs dat psoriasis het gevolg is van een disbalans in het immuunsysteem. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en het ontstaan, de symptomen, de diagnose en de verschillende behandelingsstrategieën die momenteel beschikbaar zijn. Het begrijpen van deze inflammatoire huidaandoening is immers van cruciaal belang om de juiste behandeling te kunnen voorschrijven waardoor de levenskwaliteit van de patiënt zo veel mogelijk verbetert.
Wat is psoriasis? Psoriasis is een veelvoorkomende niet-besmettelijke chronische huidaandoening, die gekenmerkt door een verscheidenheid aan huidsymptomen zoals rode plekken (erytheem), schilfering, jeuk en plaquevorming. De meest getroffen plaatsen zijn de (behaarde) hoofdhuid, de ellenbogen en de knieën. Psoriasis komt zelden voor op het gezicht.
Hoe ontstaat psoriasis? Psoriasis wordt beschouwd als een immuungemedieerde aandoening, waarbij het immuunsysteem van het lichaam de huidcellen onjuist als vreemde stoffen identificeert en een overmatige ontstekingsreactie induceert. De ontsteking leidt tot een versnelde groei van huidcellen en de vorming van dikke, schilferige plaques op de huid. De auto-immuunreacties beperken zich echter niet alleen tot de huid, ze gaan soms gepaard met gewrichtsklachten en nagelafwijkingen. We spreken bijgevolg over een chronische systemische inflammatoire aandoening waarbij oxidatieve stress een belangrijke rol speelt. Verschillende genen, zoals HLA-Cw6, spelen een rol bij de genetische aanleg voor psoriasis. Interacties tussen genetische factoren, immuuncellen en inflammatoire mediatoren, zoals cytokines, dragen bij tot de ontwikkeling van psoriasislaesies.
|