Spijsvertering na de feesten – Ondersteuning lever
Wat met je spijsvertering na de feesten
Ook al waren we dit jaar aangewezen op het beperkte gezelschap van onze gezinsbubbel, de afgelopen dagen hebben we weer massaal de voeten onder tafel geschoven voor uitgebreide en vaak rijkelijk gevulde feestmaaltijden. Een aperitiefje met heerlijke hapjes, een meergangenmenu met aangepaste wijnen, een lekker, misschien wel decadent dessert, het hoorde er allemaal bij. En aangezien we dit jaar het privilege genoten om in ons kot te vieren, hoefden we niet eens een glaasje minder te drinken.Kon jij ook niet aan de verleidingen weerstaan en heeft je spijsvertering het nu eventjes hard te verduren? Lees dan snel onze 5 tips om de naweeën van de feesten beter te verteren.
5 tips om de naweeën van de feesten beter te verteren
- Sla niet in paniek als de weegschaal enkele extra kilo’s aangeeft
- Breng je spijsvertering weer tot rust
- Hydrateer je door voldoende te drinken
Om de dag fit en gezond te beginnen, kun je een glas warm water met citroen dringen. Dit versterkt niet alleen je immuunsysteem, het activeert je spijsvertering met inbegrip van je lever. Overdag mag je gerust ook af en toe een kopje groene thee drinken. Groene thee stimuleert immers het metabolisme. Een kopje verse groentebouillon doet het ook altijd goed om je vochtbalans en je elektrolyten weer op peil te brengen.
- Slaap voldoende
- Ondersteun je lever
Geef je spijsvertering en lever een duwtje in de rug met planten
Aperitief met kleurrijke en smakelijke amuses en hapjes, een rijkelijke meergangenmenu, dessert, pralines en andere zoete zonden … de feestmaanden hebben ons spijsverteringsstelsel en vooral onze lever stevig doen afzien! Gelukkig bestaan er planten die onze spijsvertering een duwtje in de rug kunnen geven. Je vindt ze in voedingssupplementen, maar je kunt ze ook vers kopen en verwerken in de maaltijden die je deze maand wil bereiden.- Gember
We gebruiken de gemberwortel al sinds de oudheid om onze spijsvertering te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen begrepen waarom. Gember bevat gingerolen 6, 8 en 10, de werkzame stofjes die verantwoordelijk zijn voor een goede spijsvertering. Zelfs de WHO raadt gember aan bij spijsverteringsproblemen, en sinds 1999 ook voor de verlichting van spijsverteringsproblemen bij zwangere vrouwen. Gember is veilig in gebruik en heeft geen bekende bijwerkingen. Je kunt gemberwortel versnijden en er thee van maken of geraspt in je gerechten verwerken.
- Artisjok
Deze distelvormige plant bevat veel actieve bestanddelen, waaronder bittere stofjes, die bijdragen tot een goede werking van de lever. Daarmee heeft artisjok ook een gunstig effect op de spijsvertering. Laat de geschubde bloemknoppen van de artisjok ongeveer 45 minuten koken en serveer het al dan niet met een mosterd- of looksausje. Je lever zal je heel dankbaar zijn.
- Venkel
Venkel heeft een anijsachtige smaak en draagt bij tot een goede werking van het spijsverteringstelsel en de maag. Je kunt de blaadjes rauw verwerken in een salade of de knol verwerken in soep. Venkel past ook heel goed bij visschotels.
- Mariadistel
Deze distelachtige plant is verre familie van de artisjok. Rijk aan lipiden en polyfenolen (antioxidanten), beschermt mariadistel de lever en bevordert de spijsvertering. Maridistel is een sterke ontgifter, ideaal nadat je een nachtje te diep in het glas gekeken hebt. Je kunt het hart van de bloembol verwerken in een slaatje of ragout. Mariadistel vind je echter niet zomaar in de supermarkt. Als voedingssupplement is deze plant verkrijgbaar in capsules of tincturen.
- Kurkuma
Ook deze wortel laat zich geraspt goed verwerken in soepen, sauzen en gerechten. Deze plant ondersteunt de spijsvertering net zoals gember. Kurkuma eet je best in combinatie met peper, zo niet wordt het moeilijk door het lichaam opgenomen.
- Vezels
Alcohol en koffie hebben een dehydraterende werking en dat leidt tot constipatie. Drink dus voor ieder glas alcohol voor elk kopje koffie een groot glas water. En eet voldoende vezels. Die vind je in overvloed in groenten en fruit en in granen. Blijkt dat nog niet voldoende te zijn, strooi dan wat chiazaad of lijnzaad over je salade of in je yoghurt.