Stoppen met roken – Voedingssupplementen & Kruiden

2 juni 2023

medibib-week23-stoppenmetroken

Woensdag 31 mei was het Werelddag zonder Tabak.
 
De Werelddag zonder Tabak werd in 1988 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en is sindsdien de perfecte gelegenheid om stil te staan bij de mogelijkheden die kunnen helpen om te stoppen met roken. In België willen immers 7 van de 10 rokers stoppen met roken. En daar willen we graag even op ingaan, want er bestaan heel wat middelen om je daarbij te ondersteunen.
Dat roken wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken is van gezondheidsproblemen wist je wellicht al. Maar wist je ook dat sigarettenrook naast nicotine zo’n 6000-tal andere schadelijke stoffen bevat, die een negatieve impact hebben op de gezondheid van onze organen en lichaamsprocessen? Naast kortetermijneffecten zoals kortademigheid, een verminderde geur en smaak, heeft roken ook heel wat langetermijneffecten zoals longkanker, COPD en hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat methodes die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Om te beginnen kun je extra aandacht besteden aan je levensstijl, gezonde voeding, voldoende beweging en slaap. En naast therapieën, nicotinevervangers en medicijnen, zijn voedingssupplementen en kruiden zeker de moeite waard om je een extra duwtje in de rug geven.   
 
Wees goed voorbereid als je wilt stoppen met roken
 
Tegenwoordig kun je via de meeste mutualiteiten financiële steun krijgen als je wenst te stoppen met roken. Zij bieden meestal een tegemoetkoming in de kosten voor het volgen van  rookstoptherapie al dan niet in groep onder begeleiding van een tabakoloog. Aarzel niet om je hierover te informeren.
Waarom wil je stoppen met roken?
Je stopmoment bepalen vraagt om een rustig bezinningsmoment. Stoppen met roken moet vanuit jezelf komen en zeker niet om iemand een plezier te doen. Denk erover na en schrijf even op waarom je precies wil stoppen met roken, maar ook wat je ervan zou weerhouden …
 
  • Zal ik wel zonder mijn sigaretje kunnen na het eten?
  • Kan ik zonder sigaret als ik met vrienden een glaasje ga drinken?
  • Hoeveel kost het roken mij eigenlijk per maand?
  • Waarvoor ben ik bang om te stoppen met roken?
  • Hoelang duurt het totdat die goesting voorbij gaat?
  • Ga ik niet verdikken als ik stop met roken?
 
Door dit allemaal eerlijk te noteren, krijg je een duidelijker beeld van je rookverslaving en je motivatie om te stoppen met roken.
 
Enkele motiverende tips om te stoppen met roken
  • Sigaretten worden onbetaalbaar
    Meer dan driekwart van de tabaksprijs bestaat uit accijnzen. Een soort belasting die voor enorme inkomsten zorgt voor de staatskas. Wil je eigenlijk wel jaarlijks enkele duizenden euro’s meer belasting betalen dan niet-rokende collega’s, vrienden of buren? En dat voor iets dat je gezondheid ondermijnt? Misschien moet je maar eens uitrekenen hoeveel geld er per jaar in rook opgaat en wat je met dat geld allemaal niet zou kunnen doen mocht je niet roken …
  • Nicotine al na 2 dagen uit je lichaam
    Nicotine, de verslavende factor, heeft je lichaam al na 2 dagen verlaten. Dat betekent dat de verslaving vooral tussen je oren zit. Het belangrijkste afkickverschijnsel is de onrust, het gevoel dat je niets ‘om handen’ hebt, en ook het onrustig slapen. Afleiding zoeken en een positieve mindset helpen je daar eigenlijk vrij snel bovenop.
  • Vermijd valkuilen
    Om te kunnen stoppen met roken moet je je gedachten van het roken afleiden. Download dus geen app, hou geen dagboek bij en doe geen dingen die je steeds aan roken doen denken.
  • Stel jezelf enkele doelen voorop
    Wat levert het je op? Als je gezondheid erop verbetert zul je betere sportresultaten behalen, je kleinkinderen zien opgroeien, er beter uitzien, niet meer stinken naar rook, geen onfrisse adem hebben, minder of niet meer hoesten… Concrete doelen verhogen je slaagkans!
  • Stop in één keer
    Bepaal je stopdag en stop in 1 keer. Verhoog je slaagkansen door alles weg te halen wat je aan roken doet denken: gooi alle sigaretten weg in huis, je tas, auto, doe je asbakken en aanstekers weg. Drink in het begin geen alcohol of koffie, wat voor associatie met roken kan zorgen. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig.
  • Zorg voor afleiding
    Zin in een sigaret? Weet dat die ‘goesting’ meestal na 5 minuten weer over is. Overbrug deze momenten door voor afleiding te zorgen met alternatieven zoals een puzzel, knutselwerkje, iemand bellen, een appel eten, je tanden poetsen, op een zoethoutstokje knabbelen … en vermijd vooral in het begin lastige situaties.
  • Bang om dik te worden?
    Het is waar dat sommige mensen aankomen door te stoppen met roken. Hiervoor bestaan 2 redenen: de stofwisseling gaat tijdelijk vertragen en sommige mensen gaan het onbehaaglijke gevoel van de ontwenning compenseren met suikerrijke voeding. Daarom enkele goed tips: eet gezond met veel fruit en groenten, beweeg iets meer dan gewoonlijk en drink meer water en kruidenthee.
 
Voedingssupplementen als ondersteuning bij je rookstop
Vaak wordt er bij het stoppen met roken gegrepen naar nicotinevervangers en medicijnen om de ontwenningsverschijnselen zoals gevoelens van onrust, angst en depressie te verlichten. Hoewel deze methoden doeltreffend kunnen zijn, ervaren veel mensen ernstige bijwerkingen. Dit komt door de chemische ingrediënten en de gevoeligheid van die personen. Om die redenen kunnen voedingssupplementen en kruiden nuttig en minder vervelend zijn dan deze middelen.
  • Multivitaminen
    Roken vernietigt niet alleen onze longen, maar ook ons immuunsysteem. De schadelijke stoffen in tabak kunnen ervoor zorgen dat je lichaam essentiële voedingsstoffen mist die nodig zijn voor het herstel. Een dagelijks multivitaminensupplement rijk aan essentiële vitaminen zoals B-complex, C en E kan je helpen de tekorten aan te vullen.
  • Vitamine C
    Het is alom gekend dat roken kan leiden tot een ernstig tekort aan vitamine C met vermoeidheid, verminderde immuniteit, zwakte en oxidatieve stress als gevolg. Dat laatste uit zich door een verminderde elasticiteit van bloedvaten en huid. Vitamine C draagt immers aanzienlijk bij tot de vorming van collageen. Een vitamine C-supplement kan je lichaam ondersteunen tijdens het stoppen met roken en herstellen van de schade die het roken heeft aangericht.
  • Omega-3 vetzuren
    Omega-3 vetzuren dragen bij tot een betere stemming en werking van je immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat een dieet rijk aan omega-3 vetzuren het risico op hart- en vaatziekten, verruwing van de slagaders en ontstekingen verlaagt. Roken kan ook het cholesterolniveau verhogen. Omega-3 vetzuren dragen bij om de ophoping van slechte cholesterol in de bloedvaten te verminderen.
  • Glutamine
    L-glutamine is een aminozuur dat belangrijk is voor een gezonde werking van je hersenen en zenuwstelsel. Wanneer je stopt met roken, kan je glutamineniveau dalen, waardoor ontwenningsverschijnselen zoals angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid optreden. Een L-glutaminesupplement kan dit tekort aanvullen.
  • Ginseng
    Ginsengwortel wordt niet alleen traditioneel gebruikt voor de algehele verbetering van de gezondheid en het cognitief functioneren, ze kan ook ingezet worden om de ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar nicotine en alcohol te verminderen. Bovendien geeft ginseng meer energie, wat positief is voor wie stopt met roken omdat zij vaak last hebben van ernstige vermoeidheid.
  • Groene thee
    Groene thee bevat polyfenolen die de bloedstroom verbeteren en de bloeddruk verlagen, en catechine die de cellen beschermt tegen oxidatieve schade. Ook kan groene thee helpen bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen die rokers ervaren na het stoppen met roken.
  • Rustgevende kruidenthee
    Kruiden zoals passiebloem, valeriaan, saffraan en laurierblad hebben ontspannende en kalmerende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van angst en stress bij het stoppen met roken.
  • Ashwaganda
    Op de lijst die momenteel nog door de EFSA in behandeling is, zien we dat aan ashwagandha een aantal eigenschappen worden toegekend die gunstig kunnen zijn voor rookstoppers. Zo zou deze plant een gunstige invloed kunnen hebben op hart- en bloedvaten en een goede geestelijke balans, een antioxidante werking hebben, bijdragen tot evenwicht in stresssituaties en rustgevend zijn.
  • Mariadistel
    De rokerslever heeft het jaren zwaar te verduren gehad om nicotine en vele andere toxische stoffen af te breken en uit te scheiden. Hoe meer gifstoffen, hoe minder goed de lever zijn functies zal kunnen uitvoeren. Hierdoor ontstaan mettertijd gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en weinig energie. Om de lever een duwtje in de rug te geven zijn bitterstoffen nodig uit groenten zoals witloof, spinazie en artisjok. Maar ook mariadistel en choline ondersteunen de reinigende werking van de lever. 

Besluit

Het is belangrijk om te onthouden dat het stoppen met roken niet gemakkelijk is, en dat tijd en motivatie de sleutels zijn tot succes. Het is ook belangrijk om te zoeken naar de steun van je partner, vrienden en familie en dat je indien nodig professionele hulp zoekt. Maar door gebruik van voedingssupplementen en kruiden, kan je lichaam de ondersteuning krijgen die het nodig heeft om je te helpen bij het stoppen met roken en het verbeteren van je gezondheid.