Wereldhepatitisdag - Een gezonde lever voor iedereen

28 juli 2023

medibib-worldhepatitisday-frontpage

Wereldhepatitisdag en leverzuivering

 

Meer aandacht voor virale hepatitis


Elk jaar op 28 juli organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Wereldhepatitisdag. Deze dag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor virale hepatitis, een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Dit jaar ligt de focus op preventie, diagnose en behandeling van deze ziekte. Een gezonde lever is van cruciaal belang voor ons algehele welzijn, aangezien dit vitale orgaan verantwoordelijk is voor het ontgiften van het lichaam, het reguleren van de stofwisseling en het handhaven van een gezonde spijsvertering. Om onze lever gezond te houden, kan het nuttig zijn om regelmatig een leverzuivering uit te voeren. In dit artikel vertellen we iets meer over virale hepatitis, gaan we iets dieper in op leverzuivering, waarom dit zo belangrijk is en hoe je het kunt uitvoeren.
 


Wat is virale hepatitis?


Virale hepatitis is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Tot op heden zijn er vijf virussen bekend die deze leverontsteking kunnen veroorzaken. Ze worden aangeduid met de letters A tot E, in de volgorde waarin ze ontdekt werden.
Her vervelende aan deze virale leverontsteking is dat ze de leverfuncties kunnen aantasten. Verschillende functies van de lever zijn van levensbelang voor het lichaam: 
  • de verwerking en opslag van voedingsstoffen uit de spijsvertering
  • de ontgifting van toxische stoffen zoals geneesmiddelen en alcohol
  • de ondersteuning van de immuniteit en de bloedstolling
  • de productie van eiwitten en gal.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische hepatitis. Acute hepatitis is recentelijk begonnen of duurt niet langer dan 6 maanden, chronische hepatitis houdt langer aan dan 6 maanden.
 

Verschillende soorten hepatitis


Er worden 3 categorieën van hepatitis onderscheiden:
  1. de virale hepatitisvormen A, B, C, D en E waarvan de eerste 3 het meeste voorkomen in België en Nederland.
  2. de niet-virale ‘toxische’ hepatitisvormen, gerelateerd aan voor de lever giftige stoffen zoals alcohol of geneesmiddelen
  3. de auto-immune hepatitisvorm die ontstaat door een reactie van het eigen afweersysteem

Wat weten we over de verschillende vormen van virale hepatitis?


We baseren ons op de informatie van het Belgische epidemiologische surveillanceplatvorm Sciensano om de verschillende virale hepatitisvormen kort toe te lichten.
  • Hepatitis A (en E)
    Hepatitis A en E worden voornamelijk opgelopen door contact met besmet water en/of voedsel, door seksuele betrekkingen, zowel oraal als anaal, met een besmet persoon, minder frequent door besmet bloed. Hoewel de ziekte vaak asymptomatisch verloopt, kunnen ook symptomen zoals koorts, verlies van eetlust, buikpijn, misselijkheid, braken en geelzucht voorkomen. In zeldzame fulminante hepatitisgevallen treedt acuut leverfalen op. Deze hepatitisvormen vergen geen behandeling. In de regel verdwijnt het virus uiteindelijk zodat spontane genezing ontstaat. Hepatitis A veroorzaakt geen chronische infecties, wat in zeldzame gevallen van hepatitis E wel mogelijk is.
  • Hepatitis B (en D)
    Hepatitis B wordt voornamelijk overgedragen door contact met besmet bloed door de huid (percutaan) of via de slijmvliezen (mucosaal) of lichaamsvloeistoffen zoals sperma, speeksel.
    Dit kan gebeuren door gebruik van (drugsgerelateerde) besmette injectienaalden, door seksuele overdraging van een besmet persoon, van moeder op kind en na een bloedtransfusie (vroeger). Hoewel de ziekte meestal asymptomatisch verloopt, kunnen ook symptomen verschijnen zoals vermoeidheid, verlies van eetlust, buikpijn, misselijkheid, braken en geelzucht. Mogelijke complicaties zijn levercirrose, leverkanker en leverfalen. Bij een chronisch verloop is behandeling met medicijnen mogelijk, afhankelijk van het geval. Meestal volgt een spontane genezing. 5-10% van de geïnfecteerde volwassenen evolueert naar chronische hepatitis (veel hoger percentage voor kinderen).
     
  • Hepatitis C
    Deze vorm werd pas in 1989 ontdekt en wordt hoofdzakelijk via percutaan of mucosaal contact met bloed of bloedproducten overgedragen. Dit kan gebeuren door drugsgerelateerd gebruik van injectienaalden, onhygiënisch aangebrachte tatoeages en piercings, bloedtransfusies van voor 1990, seksuele betrekkingen met een besmet persoon waarbij er contact is met bloed of van moeder op kind. Hoewel de ziekte jarenlang asymptomatisch kan verlopen, kunnen ook symptomen optreden zoals vermoeidheid, verlies van eetlust, buikpijn, misselijkheid, braken en geelzucht. Mogelijke complicaties zijn levercirrose, leverkanker en leverfalen. Met medische behandeling is er in 90 à 95% van de gevallen kans op genezing. Meer dan de helft van de gevallen evolueert naar chronische hepatitis.

Waarom organiseert de WHO jaarlijks een Wereldhepatitisdag?


De virale hepatitisvormen B en C komen veel voor en kunnen gevaarlijk zijn. Omdat de ziekte vaak asymptomatisch verloopt, merkt niet iedereen meteen een besmetting op. Acute hepatitis merk je meestal wel omdat je huid en je ogen een gelige kleur krijgen. Wanneer hepatitis zich echter onopgemerkt in je lever nestelt ontstaat er uiteindelijk littekenvorming die mogelijk tot dodelijke aandoeningen zoals levercirrose of leverkanker kunnen leiden. Daarom heeft de WHO de doelstelling om:
  • nieuwe hepatitis B- en C-infecties met 90% te verminderen
  • hepatitisgerelateerde overlijdens door levercirrose en kanker met 65% te verminderen
  • ervoor te zorgen dat minstens 90% van de mensen die met het hepatitis B- en C-virus geïnfecteerd zijn te diagnosticeren
  • minstens 80% van de mensen die ervoor in aanmerking komen een gepaste behandeling te bieden
c5f25c7f-1d0e-e9fc-036d-f8f0a361e59e.jpg
 

Reguliere preventiemaatregelen tegen virale hepatitis

  • Tegen hepatitis A en B bestaat er een vaccin, bestaande uit respectievelijk 2 en 3 inspuitingen of een gecombineerd vaccin tegen A en B. Tot op vandaag bestaat er geen vaccin tegen hepatitis C. Tegen hepatitis E bestaat er momenteel enkel een vaccin in de Aziatische landen.
  • Verdere preventiemaatregelen zijn vooral hygiënegerelateerd zoals voorzichtig zijn met injectienaalden, scherpe objecten en afval. 
  • Gebruik bij seks altijd een condoom 
  • Gebruik enkel steriele wegwerpnaalden bij drugsgebruik. 
  • Laat je bij bloeddonatie testen tegen hepatitis B en C.
  • Ga je op reis naar gebieden waar een minder goede hygiëne is, hanteer een strikte handhygiëne, eet enkel gekookt voedsel, gebruik enkel flessenwater.

Waarom is leverzuivering belangrijk?

Een slecht functionerende lever kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, huidproblemen, allergieën, een verzwakt immuunsysteem en zelfs leveraandoeningen zoals leververvetting en hepatitis. Door regelmatig een leverzuivering toe te passen, kunnen we helpen deze risico's te verminderen en de algehele gezondheid van de lever te verbeteren.

90e4365b-3afc-61d7-96c3-a100bd16eefb.jpg
 

Hoe voer je een leverzuivering uit?


Een leverzuivering kan op verschillende manieren plaatsvinden. Raadpleeg echter altijd je arts of een gekwalificeerde zorgverlener voordat je een leverzuiveringsprotocol volgt. Hieronder worden enkele veelvoorkomende methoden beschreven die kunnen worden toegepast:
  • Leverzuiverend dieet
    Een gezond dieet speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde lever. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan gehydreerde transvetten, geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen die puilen van de e-nummers en zout. In plaats daarvan kies je voor een dieet dat rijk is aan groenten (minstens 400 gram per dag), fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten zoals olijfolie. Voedingsmiddelen die specifiek de levergezondheid bevorderen, zijn onder andere kurkuma, knoflook, groene bladgroenten, citrusvruchten en walnoten.
     
  • Hydratatie
    Voldoende water drinken is essentieel voor een gezonde lever. Water helpt bij het afvoeren van gifstoffen en ondersteunt de leverfunctie. Het wordt aanbevolen om dagelijks minstens 8 glazen water te drinken.
     
  • Kruidensupplementen
    Verschillende kruiden en supplementen worden verondersteld de levergezondheid te ondersteunen zoals mariadistel, paardenbloemwortel, kurkuma en artisjokblad. Deze kruiden kunnen worden ingenomen als thee, in capsulevorm of als tinctuur. Het is belangrijk om de juiste doseringen te volgen en indien nodig advies in te winnen bij een zorgverlener.
     
  • Leverreinigingsprogramma's
    Er zijn verschillende leverreinigingsprogramma's beschikbaar die specifieke protocollen volgen om de lever te ontgiften. Deze protocollen omvatten vaak het drinken van speciale drankjes, het innemen van oliën en het volgen van een strikt dieet. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het volgen van dergelijke programma's en om hiervoor steeds begeleiding te zoeken van een zorgverlener.
     
  • Een gezonde levensstijl handhaven
    Naast voeding en supplementen is het essentieel om een gezonde levensstijl te behouden om de levergezondheid te ondersteunen. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, het vermijden van overmatig alcoholgebruik en het beperken van blootstelling aan giftige stoffen zoals sigarettenrook en milieuvervuiling.

BESLUIT

Wereldhepatitisdag op 28 juli herinnert ons aan het belang om voor onze lever te zorgen. Leverzuivering is een waardevolle stap om gifstoffen uit de lever te verwijderen en de algehele leverfunctie te optimaliseren. Een gezond dieet, voldoende hydratatie, kruidensupplementen, leverreinigingsprogramma's en een gezonde levensstijl kunnen ons helpen de gezondheid van onze lever te verbeteren en de risico's op leveraandoeningen zoals virale hepatitis te verminderen. Laten we streven naar een gezonder leven en een gezonde lever, niet alleen op Wereldhepatitisdag, niet alleen na de eindejaarsfeesten, maar elke dag van het jaar.