Zelfbruiners – Veilig bruinen zonder zon

7 november 2024

medibib-week45-selftanning-socials

Bruinen zonder zon, wat je zeker moet weten

Een zongebruinde huid is voor velen een teken van gezondheid en schoonheid. Maar langdurige blootstelling aan de zon kan schade veroorzaken, zoals vroegtijdige veroudering van de huid en een verhoogd risico op huidkanker. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals zelfbruiners en spray tans, waarmee je een mooie bruine kleur kunt krijgen zonder last te krijgen van de schadelijke effecten van uv-straling. Met de winter voor de deur wil je er waarschijnlijk toch iets bruiner uitzien. Daarom bespreken we in dit artikel alles wat je moet weten over veilig bruinen zonder zon.

Hoe kun je bruinen zonder zon?

Om bruin te worden zonder zon heb je een enkele opties:

  • Zonnebank
    De allereerste mogelijkheid is de zonnebank, wat we echter absoluut niet aanraden. Net zoals onder de zon moet je je ook onder de zonnebank altijd goed beschermen tegen uv-stralen, zo niet loop je kans op huidbeschadiging omdat deze stralen je huid binnendringen.

  • Zelfbruiners
    Een andere optie is het gebruik van een zelfbruiner . Hiermee kun je op een veilige manier het hele jaar door met een bruin kleurtje door het leven gaan.

Wat zijn zelfbruiners?

Zelfbruiners, ook wel self tanning products of autobronzants genoemd, zijn cosmetische producten die je huid bruin kleuren zonder dat je blootgesteld hoeft te worden aan de zon.

Hoe werken zelfbruiners?

De meeste zelfbruiners bevatten de actieve stof DHA (dihydroxyacetone), een natuurlijke suiker die reageert met de eiwitten (keratine) van de dode huidcellen op de buitenste laag van de huid (hoornlaag). Dit proces veroorzaakt een tijdelijke bruine verkleuring, die vergelijkbaar is met een zongebruinde huid.

Hoe lang werkt een zelfbruiner?

Gewoonlijk zie je 1 tot 2 uur na het aanbrengen van de DHA de bruine kleur al verschijnen op je huid. Het volledige bruiningsproces kan tot 24 à 48 uur duren voordat het resultaat volledig zichtbaar is. De permanente verkleuring duurt gemiddeld zo’n 3 tot 7 dagen, afhankelijk van hoe snel je huidcellen zich vernieuwen en hoe goed je je huid verzorgt. Eens je huid gebruind is met een zelfbruiner, weet dat je dit er niet zomaar kunt afwassen. Het verdwijnt spontaan na 5 tot 7 dagen samen met de afgeschilferde dode huidcellen.


Hoe bruin word je met een zelfbruiner? 

  • Hoe dikker de hoornlaag van je huid, hoe donkerder het kleuringsresultaat. Je zult dit merken aan je handpalmen en voetzolen, die over het algemeen donkerder kleuren dan andere plekken op het lichaam.

  • De uiteindelijke kleur is ook afhankelijk van de DHA-concentratie die je toepast: hoe meer DHA je smeert, hoe donkerder het resultaat.

  • Wacht minstens 4 tot 6 uur na het aanbrengen van de zelfbruiner voordat je gaat douchen. Voor een mooi resultaat laat je het product best de hele nacht intrekken.

  • Weet dat de bruine kleur die je verkrijgt met een zelfbruiner niet dezelfde is als na het zonnebaden. Zelfbruiners zorgen voor een gelere of meer oranjeachtige kleur.

  • Bij zowat 10% van de mensen werken zelfbruiners niet of nauwelijks. Dit komt waarschijnlijk omdat deze mensen onvoldoende cruciale huideiwitten produceren.


Kun je de bruiningstijd rekken?

Niet alleen de natuurlijke vernieuwing van je huidcellen spelen een rol in de duurtijd dat je huid bruin blijft. Ook de manier waarop je je huid behandelt en verzorgt kan ervoor zorgen dat je langer bruin blijft met een zelfbruiner .

  • Een goed gehydrateerde huid schilfert minder snel af, waardoor de kleur langer blijft zitten.

  • Vermijd hete douches en baden zodat je zelfbruiner niet sneller vervaagt. Hoe heter je doucht, hoe meer je huid uitdroogt en afschilfert en hoe sneller de bruine kleur vervaagt.

  • Vermijd schurende producten zoals scrubs en agressieve reinigers die de kleur verwijderen.


Welke soorten zelfbruiners bestaan er?

Zelfbruiners zijn verkrijgbaar in verschillende vormen die je kiest volgens je voorkeur en huidtype. Hieronder een overzichtje van de meest populaire opties:

  • Crèmes en lotions zijn het meest geschikt voor mensen met een droge huid, omdat ze hydraterende ingrediënten bevatten.

  • Gels en schuimen zijn lichter en absorberen sneller wat ze ideaal maken voor mensen met een vettere huid.

  • Sprays zijn vooral handig voor moeilijk bereikbare plekken en geven vaak een luchtiger en gelijkmatiger resultaat.


Is een zelfbruiner hetzelfde als een bronzer?

Een bronzer bevat wateroplosbare kleurstoffen, zoals karmijn en karamel, die het oppervlak van de huid kleuren, waardoor je er gebruind gaat uitzien. Een bronzer werkt in feite als een kleurcosmetica die onmiddellijk een bruine kleur geeft. In tegenstelling tot een zelfbruiner , veroorzaakt een bronzer geen chemische reactie met de huid, is dus niet permanent en kan gewoon afgewassen worden met water en zeep. Op het etiket staat bronzer vermeld terwijl je op een zelfbruiner self tan, autobronzant of zelfbruinend moet zien staan.


Tips voor het gebruik van een zelfbruiner en een egaal resultaat

Een vlekkerige of onnatuurlijke kleur is een veelvoorkomende angst bij het gebruik van zelfbruiners. Met volgende tips voorkom je dat:

  • Ontharen
    Ben je van plan om je huid te waxen of te ontharen met een ontharingsmiddel voordat je een zelfbruiner gaat gebruiken? Doe dit dan minstens 24 uur voor het bruinen zodat je huid voldoende tijd heeft om te herstellen.

  • Scrubben of exfoliëren
    Verwijder zoveel mogelijk de dode huidcellen door een dag voor het aanbrengen van de zelfbruiner je huid te scrubben of te exfoliëren. Scrub wat harder op je ellenbogen, knieën, enkels en polsen waar er ruwere plekken zitten door een dikkere hoornlaag. Dit zorgt voor een gelijkmatiger resultaat en een langere duur van je bruine look.

  • Droge plekken hydrateren
    Vochtarme delen van je huid, zoals je ellenbogen, knieën en enkels, kunnen de zelfbruiner meer absorberen en donkerder kleuren. Breng hier eerst wat vochtinbrengende crème aan.

  • Gebruik handschoenen
    DHA-bevattende producten kunnen verkleuring van de nagels, handen en zelfs kleding veroorzaken. Gebruik daarom handschoenen (tanning mitt) om het product aan te brengen. Vaak wordt die met het product meegeleverd.

  • Gelijkmatig aanbrengen
    Zelfbruiners drogen snel, verdeel het product daarom zo snel en gelijkmatig mogelijk door verticale en draaiende bewegingen uit te voeren totdat het product volledig ingetrokken is.

  • Voorzichtig op sommige gevoelige plekken
    Breng geen zelfbruiner aan op een wonde of geïrriteerde huid. Test de zelfbruiner altijd eerst op een klein deel van je huid om er zeker van te zijn dat je er niet allergisch voor bent. Breng het niet aan rond je ogen, lippen of neus. Gebruik je een spray, vermijd dat je het product inhaleert.

  • Handen wassen
    Als je geen handschoenen gebruikt, was dan goed je handen, ook tussen je vingers en onder je nagels. Zo voorkom je donkeroranje of -bruine handpalmen.

Zijn zelfbruiners veilig?

  • DHA
    Dihydroxyaceton (DHA) wordt al meer dan 30 jaar gebruikt in zelfbruiners en wordt dan ook algemeen als veilig beschouwd voor uitwendig gebruik. Het is echter belangrijk om te weten dat je deze substantie niet mag inademen, inslikken of op plaatsen mag gebruiken die bedekt zijn met slijmvliezen, zoals je lippen, je neus of rond je ogen. Daarom is voorzichtigheid geboden bij spray tans, vooral in professionele salons. Vraag altijd of er beschermingsmiddelen, zoals een neusclip en bril, worden aangeboden.

  • Formaldehyde
    Hoewel DHA veilig is voor uitwendig gebruik, zijn er toch zorgen gerezen over de mogelijke afgifte van formaldehyde tijdens het gebruik ervan. Formaldehyde is een kleurloos gas dat vaak gebruikt wordt als conserveermiddel in cosmetica en industriële producten. Maar het staat ook bekend om zijn potentieel schadelijke effecten op de gezondheid bij inademing of langdurige blootstelling. Formaldehyde wordt immers geassocieerd met allergische reacties, huidirritatie, en bij langdurige of intensieve blootstelling zelfs met verhoogde risico’s op bepaalde vormen van kanker.
    Vooral bij hoge temperaturen of langdurige opslag, kunnen bij de afbraak van DHA kleine hoeveelheden formaldehyde vrijkomen. Hoewel de concentraties in de meeste zelfbruiners zeer laag zijn en doorgaans onder de veilige limieten blijven, blijft dit een punt van bezorgdheid voor consumenten die gevoelig zijn voor deze chemische stof.

  • Geurstoffen
    Zelfbruiners van de eerste generatie veroorzaakten vaak een muffe geur op de huid die soms dagen kon aanhouden. Dit komt door een reactie van de huidcellen met de ingrediënten van het product en door de afbraakprocessen. Tegenwoordig worden geurstoffen (parfums) aan de zelfbruiners toegevoegd die de muffe geur maskeert. Weet echter dat een aantal van die geurstoffen contactallergieën kunnen veroorzaken. Test daarom altijd een klein deeltje van de huid voordat je je er helemaal mee insmeert.

Beschermen zelfbruiners tegen de zon?

Hoewel zelfbruiners een bruine teint geven, bieden ze geen bescherming tegen de zon. Het is dus essentieel om nog steeds zonnebrandcrème te gebruiken als je naar buiten gaat, ook als je huid er gebruind uitziet. Veel mensen vergeten dit, wat kan leiden tot zonnebrand en huidbeschadiging.

Conclusie

Bruinen zonder zon is een veilige en effectieve manier om een zomerse gloed te krijgen zonder de schadelijke effecten van uv-straling. Of je nu kiest voor een zelfbruiner of een spray tan, met de juiste voorbereiding en nazorg kun je een stralend, gelijkmatig resultaat bereiken. Vergeet echter niet dat bruinen zonder zon geen vervanging is voor zonnebrandcrème. Je beschermen tegen de zon blijft essentieel.