Om je een idee te geven van de hoeveelheid folaat in onze voeding kunnen we zeggen dat een ei ongeveer 10% van de ADH vertegenwoordigt, een sneetje volkorenbrood 5% en een portie van 200 gram broccoli of spinazie tussen de 50 en de 80%. Het is dus niet evident om dagelijks voldoende vitamine B11 binnen te krijgen. Wat kunnen de gevolgen zijn van een foliumzuurtekort?- Afwijkingen van het beenmerg en de rode en witte bloedcellen
In het beenmerg kan een foliumzuurdeficiëntie ontstaan door een abnormale rijping en scheurtjes van de cellen. Dit leidt dan weer tot de ontwikkeling van abnormale bloedcelprecursoren (megaloblasten). Het komt erop neer dan de megaloblasten niet goed kunnen rijpen tot rode bloedcellen en grotendeels opgegeten (gefagocyteerd) worden door macrofagen in het beenmerk. We spreken in dit geval van een megaloblastische anemie. - Een tekort aan foliumzuur kan sikkelziekte verergeren. Sikkelziekte is een erfelijke bloedziekte waarbij de rode bloedcellen moeilijker zuurstof kunnen transporteren en korter leven. Daarbij hebben de rode bloedcellen die halvemaanvormig of sikkelvormig worden, de neiging om de bloedstroom te verstoppen en schade te veroorzaken aan de bloedvaten en alle organen.
- Verhoogde homocysteïnewaarden in het bloed zijn een risicofactor voor aderverkalking (atherosclerose), acute coronaire (kransslagaderlijke) hart- en vaatziekten met de dood als gevolg, trombose, hartinfarct en herseninfarct (ischemische beroerte). Om het homocysteïnegehalte te verlagen heb je een combinatie nodig van vitamine B6, B12 en foliumzuur.
- Verhoogde homocysteïnewaarden zijn ook neurotoxisch en kunnen DNA-schade en geprogrammeerde celdood (apoptose) veroorzaken. Dit kan leiden tot hersenatrofie met functionele en geestelijke achteruitgang als gevolg.
- Psychologische problemen zoals depressie
- Sommige mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of fibromyalgie hebben vaak een foliumzuurtekort wat deels de extreme vermoeidheid kan verklaren.
- Foliumzuurtekort gaat vaak gepaard met maag- en darmklachten. Dit veroorzaakt een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darmen, een verminderde eetlust en gewichtsverlies.
- Problemen tijdens de zwangerschap zoals herhaalde spontane miskramen en open rug bij de geboorte. Daarom wordt aan zwangere vrouwen altijd geadviseerd om een supplement van 400 µg foliumzuur per dag te nemen vanaf 4 weken voor tot minstens 8 weken na de conceptie.
Risicofactoren voor een foliumzuurtekort Foliumzuurtekort kan ontstaan door chronische darmontstekingen, infectie, roken, alcoholisme, zwangerschap, ouderdom, nierdialyse, leveraandoeningen, te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), aids en medicijngebruik. Nevenwerkingen- Doses tot 1000 µg (= 1mg) per dag worden algemeen goed verdragen.
- Allergische reacties op foliumzuur komen zelden voor.
- Doses van 5 mg per dag kunnen buikkrampen, diarree en huiduitslag veroorzaken.
- Doses van 15 mg per dag kunnen soms leiden tot veranderde slaappatronen, levendige dromen, prikkelbaarheid, hyperactiviteit, verwarring, gestoord oordeel, verergering psychotisch gedrag, misselijkheid, opgezette buik, winderigheid, bittere smaak in de mond, allergische huidreacties en zinktekort.
InteractiesZoals bij alle voedingssupplementen kunnen ook bij het gebruik van foliumzuur interacties ontstaan met kruiden en medicijnen. Zo kan onschuldig lijkende groene thee bijvoorbeeld de foliumzuurniveaus doen verlagen. Anderzijds kan foliumzuur de werking van verschillende medicijnen beïnvloeden. En kunnen medicijnen die door veel mensen gebruikt worden de foliumzuurstatus negatief beïnvloeden. Denk maar aan maagzuurremmers, aspirine, antibiotica, oestrogenen, methylprednisolone (Medrol), ontstekingsremmers zoals NSAID’s, diabetesmedicinen (Metformine) en nog veel meer! Om die redenen is het raadzaam om je behandelende arts aan te spreken als je een vermoeden hebt dat je medicijn je foliumzuurstatus doet slinken.
Synergie Foliumzuur werkt nauw samen met andere vitaminen van het B-complex, meer bepaald met vitamine B12 en B6. En vitamine C werkt ook nauw samen met foliumzuur. |
|