Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Arnica, Calendula en Helichrysum

16 september 2021

Arnica:

Arnica is een plant van de Asteraceae familie en komt oorspronkelijk uit het midden van het gebergte in Zuid-Rusland, Europa en Amerika. De geel-oranje bloemen doen denken aan madeliefjes. Het is een van de oudste geneeskrachtige planten en zijn therapeutische deugden werden al beschreven in oude Griekse verhandelingen.
Het gebruikte deel van de plant is de bloem in de vorm van moedertinctuur (maceratie van de bloemen in alcohol), olieachtige maceraten (maceratie van de bloemen in plantaardige olie), evenals elk ander extract dat een aanzienlijke hoeveelheid actieve moleculen bevat. Deze extracten kunnen worden ingebracht in gels, crèmes, zalven, massageoliën, tincturen.
In de fytotherapie wordt het gebruikt voor de behandeling van lokale ontstekingsziekten, van traumatische of besmettelijke oorsprong. Het is rijk aan ontstekingsremmende en pijnstillende werkstoffen en wordt door de farmaceutische industrie gebruikt voor de productie van zalven en zalven. Het wordt vaak gebruikt in de traumatologie en sportgeneeskunde.
Het wordt toegepast als een lokale behandeling voor trauma's veroorzaakt door slagen en schokken, voor hematomen, kneuzingen, spiervermoeidheid, insectenbeten, inflammatoire huidaandoeningen en vasculaire schade. Het kan niet worden gebruikt op een open wond, slijmvlies of geïnfecteerd letsel.
Deze plant kan giftig zijn bij inname, vooral voor het zenuwstelsel. Daarom is het gebruik ervan bij intern gebruik alleen bedoeld voor de homeopathie.
In de homeopathie wordt het vooral toegepast bij fysieke trauma's (kneuzingen, pijnen, spieruitspattingen, kneuzingen), psychologische trauma's (posttraumatisch syndroom, burn-out), veneuze insufficiëntie en AMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie).

Calendula :

Calendula, oftewel tuingoudsbloem, is ook een plant van de Asteraceae familie, met geel-oranje bloemen. Het is ontstaan in het hart van het Middellandse-Zeebekken, maar gedijt momenteel in alle regio's van de wereld die profiteren van een gematigd klimaat omdat het een weinig veeleisende plant is. Het heeft de bijnaam "zonnebruid" omdat de bloem de bijzonderheid heeft om te openen en te sluiten volgens de bewegingen van de zon.
Hoewel deze plant in de Oudheid bekend stond om zijn culinaire, cosmetische, medicinale en kleurstoffen (stoffenverven), ontwikkelde hij zich in de Middeleeuwen. Het was toen bekend dat het allerlei kwalen verzachtte (insectenbeten, pijnlijke periodes, koorts, ringworm, ...).
Het gebruikte deel van de plant zijn de bladeren. Deze zijn eetbaar en sommige koks gebruiken ze om ze in hun recepten te verwerken. Ze worden ook gebruikt als crèmegele voedingskleurstof, vooral om de boters donkerder te maken. Deze bladeren worden ook door sommige mensen gebruikt in infusie voor hun anti-inflammatoire, antioxidante, spasmolytische en immunostimulerende eigenschappen.
Tegenwoordig wordt calendula vind het vooral zijn gebruik in de dermatologie voor zijn verzachtende (droge en gevoelige huid, delicate huid van baby's en jonge kinderen) en helende eigenschappen. Het heeft een kalmerende en helende werking op scheuren, snijwonden en zonnebrand. Het wordt ook gebruikt bij insectenbeten, lichte brandwonden en voor de behandeling van conjunctivitis in de oogheelkunde.
De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt calendula als "een uitwendige behandeling voor oppervlakkige wonden, matige ontsteking van de huid en mondslijmvliezen, wonden en veneuze zweren".

Helichrysum:

De derde plant van de Asteraceae familie is de Italiaanse of onsterfelijke helichrysum. Hij komt overal in het Middellandse Zeegebied voor en heeft de vorm van een kleine struik van 40 tot 60 cm hoog met mooie goudgele bloemen. Het ontleent zijn naam aan de Griekse "helios", de zon en "chrysos", het goud.
De bloeiende toppen van de helichrysum worden gedistilleerd tot een essentiële olie. Het is een uitzonderlijke olie, maar zeldzaam en duur.
Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in cosmetica voor zijn "anti-ageing" werkzame stof.
Voor de aromatherapie-industrie wordt het vooral gebruikt voor zijn krachtige anti-hematoomwerking. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het reguleert circulatiestoornissen, flebitis, spataderen en aambeien.
Zoals de meeste etherische oliën wordt het niet aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, en voor de consumptie ervan is overleg met een therapeut verplicht. Het mag niet worden gebruikt bij mensen met stollingsproblemen of onder antistollingsbehandeling, omdat het bloed verdunnende eigenschappen zou bezitten.

Medibib newsletter