Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Het bestrijden van virale infecties

16 september 2021

Het is interessant om alle factoren te kennen die ons kunnen helpen onze immuniteit te behouden of zelfs te versterken en ons te helpen effectief te vechten tegen elke bacteriële of virale aanval.
Onze immuniteit is zwakker in de winter omdat we meer tijd binnenshuis doorbrengen, in besloten ruimtes waar de ultraviolette (UV) stralen van het zonlicht geen vitamine D kunnen produceren of als desinfectiemiddel kunnen fungeren.
Onze immuniteit heeft voldoende lucht nodig met minstens 20% zuurstof. Bovendien brengen we in de winter meer dan 20 uur per dag binnenshuis door. Ook moet worden opgemerkt dat we in deze tijd van het jaar minder groenten en fruit eten dan in de rest van het jaar. Ze vormen echter een geprivilegieerde bron van vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een effectieve immuniteit. Bovendien wordt deze immuniteit vaak aangetast door het innemen van niet-essentiële antibiotica.
Het gevolg van deze antibiotica-inname kan resistentie tegen bepaalde bacteriën zijn en dit fenomeen is verantwoordelijk voor 25.000 sterfgevallen per jaar in Europa en 100.000 in de Verenigde Staten.
Een ander interessant fenomeen is het feit dat 90% van de sterfgevallen als gevolg van de seizoensgriep zich voordoen bij onze senioren, ondanks de vaccinatiecampagnes. In het geval van virusziekten is het niet noodzakelijkerwijs het virus dat doodt. Vaak verzwakt dit virus een reeds verzwakt immuunsysteem.
Er zijn een aantal patiëntprofielen met verlaagde immuniteit. Het gaat om mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen (astma, enz.), diabetici, mensen met overgewicht, mensen met een metabool syndroom, mensen die te veel suiker eten, vlees, kaas, rokers, chronische slapeloosheid, mensen die onder stress staan (door overmatige cortisol-productie), enz.
Het is daarom essentieel om de basisprincipes van immuniteit te onthouden. Deze kunnen worden samengevat in drie essentiële punten: bewegen, slapen en gezond eten.

Lichamelijke activiteit:

Het is algemeen aangetoond dat fysieke activiteit de immuniteit versterkt, vooral door het opbouwen van spiermassa. Dit is des te belangrijker omdat we met de leeftijd, over het algemeen vanaf de leeftijd van 50 jaar, geleidelijk aan spiermassa verliezen, met een snelheid van 1% per jaar. Dit verplicht senioren om hun consumptie van (eerder plantaardige) eiwitten te verhogen. Deze vermindering van de spiermassa gaat hand in hand met een afname van de glutaminereserves. Glutamine is direct betrokken bij de weerstand tegen infecties.

Slaap:

Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen, zodat het groeihormoon 's nachts zijn werk kan doen en alle cellen die door onze dagelijkse activiteit zijn beschadigd, kunnen herstellen. Kwaliteitsslaap wordt gerespecteerd en voorbereid, ongeacht onze leeftijd.

Voeding:

Het is belangrijk om te weten welke voedingsstoffen essentieel zijn voor de productie van onze antivirale en antibacteriële wapens en welke te vermijden om geen extra wapens te geven aan besmettelijke stoffen.
Verzadigde vetzuren, bepaalde kazen en gebakken voedsel, overtollige omega 6 laten bacteriën en virussen toe om een stevige membraan op te bouwen, die niet kan worden aangetast door de bijtende stoffen die door de witte bloedcellen worden afgescheiden om ze te vernietigen.
Het is ook noodzakelijk om aandacht te besteden aan de suikerinname. De zogenaamde "snelle" suikers verhogen namelijk snel het bloedglucosegehalte, wat na een reeks biologische processen leidt tot een afname van de productie van antilichamen en dus minder weerstand tegen infecties.

Voedingsstoffen die de voorkeur verdienen :

Elke anti-inflammatoire stof zal welkom zijn, zoals omega 3 (kleine vette vis, ...) en anti-oxidante voedingsstoffen.
  • Knoflook heeft componenten met een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Het wordt traditioneel gebruikt om het lichaam te versterken en het immuunsysteem te stimuleren dankzij de antiseptische, schimmelwerende en voedende eigenschappen. Een knoflooksupplement kan een goede manier zijn om de werking van het immuunsysteem te verbeteren, vooral in de winter.
  • Vitamine D3 kan een krachtig beschermend effect hebben tegen virusinfecties.
  • Vitamine C kan effectief zijn in de strijd tegen infecties. Het is ook interessant om overmatige oxidatie in de longen tegen te gaan en zo de negatieve gevolgen van roken of luchtvervuiling te verminderen. Deze eigenschap is vooral nuttig tegen virussen die de luchtwegen aanvallen.
  • Het is ook bekend dat vitamine E het immuunsysteem versterkt, vooral bij mensen ouder dan 50 jaar die het enorm missen.
  • Selenium: een gebrek aan selenium verhoogt het risico op besmetting van virale infectieziekten.
  • Zink zou de activiteit van virussen afremmen en de vermenigvuldiging van deze virussen in de celcultuur blokkeren, zo blijkt uit een in-vitrostudie.
  • Het co-enzym Q10 staat bekend als een krachtige longbeschermer. Een gebrek aan Co Q10 leidt vaak tot een vermindering van de ademhalingscapaciteit in het geval van een virale infectie.
Maar vooral wapen u tegen infecties door te zorgen voor een goede immuniteit. Indien nodig spreek er over met uw arts.

Medibib newsletter