Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Welzijn en geluk

16 september 2021

Welzijn is een aangename toestand die het gevolg is van de bevrediging van de behoeften van het lichaam en de kalmte van de geest.

Gelukkig zijn kan soms de betekenis van een zoektocht aannemen. Geluk is echter vaak te vinden in een reeks van kleine alledaagse dingen. Het is ook en vooral het resultaat van een biologisch fenomeen: de productie van de welzijnshormonen.
Deze hormonen helpen ons om een soort "biologisch geluk" te genereren en komen overeen met vier stoffen die in het lichaam van elk individu aanwezig zijn: serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine.
Wat zijn deze hormonen en hoe kunnen we deze activeren?

Serotonine

Serotonine of 5-hydroxytryptamine (5-HT) speelt een grote rol in ons lichaam. Het reguleert vele functies, werkt in op ons humeur, zorgt voor de kwaliteit van onze slaap, bevordert het seksueel verlangen, laat ons toe om pijn te verdragen, meet onze eetlust (vol gevoel) en reguleert cognitieve functies zoals geheugen en leren. Het heeft ook een rol in de spijsvertering en in verschillende psychiatrische stoornissen zoals stress, angst, fobieën en depressie.
Als je je zonder aanwijsbare reden depressief voelt, kan het zijn dat je lijdt aan een serotoninetekort dat kan leiden tot deze depressieve toestand.
In het geval van een serotoninetekort zijn er verschillende oplossingen die kunnen worden gebruikt om het interne evenwicht te herstellen.
U hebt de mogelijkheid om serotonine te verhogen door bepaalde planten (Sint-janskruid, saffraan, kurkuma, ...) en bepaalde voedingsmiddelen (bananen, pecannoten, pure chocolade, groene thee, kiwi's, noten, ....) in te nemen.
Koolhydraten verhogen het serotoninegehalte, wat verklaart waarom we hunkeren naar snoep of zetmeelrijk voedsel als we ons depressief voelen. Om onze geesten te verlichten met minder negatieve gevolgen, is het raadzaam om te kiezen voor gezonde, vezelrijke koolhydraatbronnen zoals volkorenbrood of quinoa.
Regelmatige hydratatie, blootstelling aan daglicht om onze biologische klok weer in balans te brengen en regelmatige lichaamsbeweging helpt ook bij de productie van serotonine, net als sociale activiteiten met vrienden en familie.

Dopamine

Dopamine is de molecule die verantwoordelijk is voor direct plezier, het bevredigingssysteem van de hersenen, initiatief en bevordert de seksuele activiteit. Als het niveau ervan in evenwicht is, zal dopamine een bron van motivatie, concentratie en productiviteit zijn, waardoor we onze doelen kunnen bereiken en ervan kunnen genieten.
We moeten ons ervan bewust zijn dat een tekort of teveel aan dopamine schadelijke gevolgen kan hebben voor ons gedrag. Een dopaminetekort kan leiden tot een disfunctie van het zenuwstelsel, wat kan leiden tot de ziekte van Parkinson. Het is een neurotransmitter gesynthetiseerd uit tyrosine, dit plezierhormoon is met name verantwoordelijk voor onze stemmingswisselingen, demotivatie, zelfs agressiviteit en een groot aantal verslavingen, het passeren van de weg van beloning en kortstondige tevredenheid.
Dopamine kan op verschillende manieren worden gereguleerd: door te oefenen, het lichaam te ontgiften, creatieve activiteit te ontwikkelen, te mediteren of naar muziek te luisteren.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de werking van dopamine, dat direct plezier kan geven, en serotonine, dat een langdurig effect heeft.

Oxytocine

Een ander gelukshormoon, oxytocine, zou kunnen worden omgedoopt tot "knuffelhormoon". Het is inderdaad het hormoon dat ons dat gevoel van welzijn en veiligheid geeft als we in de armen van een geliefde zijn. Het bevordert dus het gevoel van eigenwaarde, vrijgevigheid en empathie, versterkt relaties en emotionele banden en reguleert de reactiviteit op stress.

Endorfines

Endorfine heeft een pijnstillend vermogen en geeft een gevoel van welzijn, zelfs euforie.
Dit hormoon wordt geassocieerd met de beoefening van sport en lichaamsbeweging. Door te oefenen kan de productie van endorfine tot tien keer de normale hoeveelheid worden verhoogd. Dit is de reden waarom personen die enigszins depressief zijn, voormalige rokers, voormalige drinkers en mensen die zich opiaat ontwennen, geadviseerd worden om op reguliere wijze fysieke activiteiten te hervatten.
Endorfine komt ook op natuurlijke wijze vrij na een orgasme. Dit zorgt voor ontspanning en zelfs het verlangen om te slapen na de seks. Endorfines hebben een kort effect omdat ze snel worden afgebroken.
Het gevoel van plezier dat wordt gegenereerd door endorfine helpt om stress, angst, verdriet en lichte depressie te verminderen. Bovendien verbetert het ook het geheugen en het goede humeur. In deze moeilijke tijden is het aan iedereen om zijn of haar bron van geluk of welzijn te vinden....

Medibib newsletter